Nemulţumiri faţă de un proiect de lege care ar umple cabinetele medicilor cu elevi

vineri, 04 septembrie 2015, 01:57
2 MIN
 Nemulţumiri faţă de un proiect de lege care ar umple cabinetele medicilor cu elevi

Medicii de familie ieşeni spun că pro­­iectul prin care fiecare copil trebuie să facă un control la început de an şcolar nu va face decât să aglomereze cabinetele.

Proiectul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei spune că în documentele pentru înscrierea/ frec­ven­tarea fiecărui an de învăţământ vor trebui să se regăsească şi adeverinţa me­­dicală împreună cu un aviz epidemiolo­gic. Cadrele medicale sunt însă de păre­re că, odată ce ai un copil în evidenţă şi el vine la control periodic, nu este nevoie ca pacientul să mai treacă încă o dată printr-un control la început de an şco­lar. Medicii spun că astfel de testări iau timp, în condiţiile în care sunt şi alţi pa­cienţi de văzut.

„Se pare că reapar ace­le adeverinţe că un pacient este clinic sănătos pentru a face şcoală şi care implică un formular extrem de laborios, ce ia cel puţin 30 de minute pe om. Atât timp cât tu ca medic te ocupi de profilaxie, îl chemi pe copilul res­pectiv să facă control, nu văd de ce mai trebuie să îi mai faci o dată un control copilului. Problema aici intervine. Dacă vine această invazie de do­cu­mente cerute de terţi, practic intră în programul de lucru, în care ai oa­meni programaţi“, a precizat dr. Iu­lia­na Picioreanu, medic de familie.

A­ceasta mai spune că această aglome­ra­re poate duce la scăderea actului medical. Practic, conform proiectului aflat momentan în dezbatere publică, elevul va fi supus unui examen fizic, în care să îi fie evaluate indicele de masă corpora­lă, înălţime, greutatea şi presiunea arterială, în cazul copiilor de peste trei ani. De asemenea, adeverinţa medicală va cuprinde informaţii privind suferinţe pa­to­logice, precum astm, otită, maladii con­genitale de cord, probleme de învăţare sau dezvoltare, diabet zaharat, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere şi tuberculoză. Tot acolo vor fi incluse şi alergiile de care suferă copilul.

Pro­iec­tul mai zice că, în cazul în care medicul de familie consideră că copilul este suspect de o boală, poate face un set de analize precum exsudatul faringian sau coprocultură. În momentul de faţă, me­di­cii spun că nu se confruntă cu un val de pacienţi, dar se aşteaptă ca, în pri­me­le zile de şcoală, numărul consultaţiilor să crească semnificativ.
 

Comentarii