Noi ambasadori pentru Iaşi – Capitală Culturală: o actriţă, un pianist, un delegat la ONU

miercuri, 14 octombrie 2015, 18:04
2 MIN
 Noi ambasadori pentru Iaşi – Capitală Culturală: o actriţă, un pianist, un delegat la ONU

Săptămâna aceasta, ambasadorii aleşi de Fundaţia Iaşi – Capitală culturală sunt: cunoscuta actiţă ieşeană Olimpia Melinte, care a jucat în numeroase filme străine, pianistul şi compozitorul de jazz Harry Tavitian, precum şi Alexandru Negurici, delegat al României la ONU pe probleme de tineret. 

Aceştia susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. „Iaşul respiră cultură. Primul teatru naţional din ţară, prima universitate, ambele au pornit de la Iaşi. Eminescu, Creangă, Alecsandri sunt doar o parte dintre cei care s-au lăsat inspiraţi de poezia şi de frumuseţea Iaşului. Pentru mine rămâne mereu acasă, un oraş în care tinerii au un cuvânt de spus, unde se întâmplă an de an festivaluri de teatru, film, întâlniri ale artiştilor plastici sau ale scriitorilor de prestigiu. Inima Moldovei, cu un real potenţial pentru a fi Capitală Europeană a Culturii“, a explicat Olimpia Melinte.

La rândul său, delegatul de tineret al României la ONU în perioada 2012-2013 mărturiseşte: „Bucuria în Iaşi încă e autentică. Încă te mai poţi bucura de mirosul teilor din Copou, ascultând muzică de operă în staţia de tramvai. Liber să reciţi sub Teiul lui Eminescu şi să povesteşti la Bojdeuca lui Creangă. Să faci o cruce la Sfânta Parascheva şi să te minunezi de dantela Sfinţilor Trei Ierarhi. Să te cultivi din cele vechi ale Junimii şi să iubeşti oamenii simpli din jurul tău“.

Unul dintre cei mai apreciaţi pianişti europeni, Harry Tavitian, spune că susţine această candidatură măcar din două motive. Primul ar fi că Iaşul este o capitală a spiritualităţii armene din România, iar al doilea, că oraşul nostru este şi o capitală a jazzului românesc. 

Până acum, de pe lista susţinătorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Vişniec, Raluca Ştirbăţ, Teodor Corban şi Moshe Idel. Dosarul de candidatură al Iaşului are ca temă principală şi ca slogan formula „Switch On“ şi a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. 

Urmează ca lista scurtă cu oraşele înscrise în competiţie să fie stabilită în perioada 7 – 10 decembrie, de un juriu format din doisprezece experţi, dintre care zece de la Bruxelles. În 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România care va purta titlul de Capitală Europeană a Culturii timp de un an.

Comentarii