Noua stradă cu sens unic între Podul de Piatră şi Podu Roş, gata în septembrie

vineri, 18 august 2017, 02:01
3 MIN
 Noua stradă cu sens unic între Podul de Piatră şi Podu Roş, gata în septembrie

Va avea în jur de 900 de metri şi două benzi.

Şoseaua Naţională va intra în reparaţii capitale în toamna acestui an. Este vorba despre tronsonul cuprins între Podul de Piatră şi Podu Roş, segment inclus în cadrul proiectului de reabi­litare a carosabilului aferent Splai Bahlui mal drept. Şos. Naţională este o arteră intens circulată, în condiţiile în care este distrusă în cea mai mare parte. Zilnic, la orele de vârf, se creează cozi întinse spre intersecţia din Podu Roş.

„Situaţia şos. Naţională se prezintă la nivel de structură rigidă sau semirigidă, distrusă în cea mai mare parte. Trotuarele pietonale există pe ambele părţi ale carosabilului şi se află într-o stare avansată de degradare“, este descrierea făcută de către specialiştii municipalităţii.

Comisia de circulaţie va decide cum se va desfăşura traficul

Noua stradă între Podul de Piatră şi Podu Roş va putea fi dată în folosinţă în luna septembrie. Acesta este termenul dat de oficialii municipalităţii şi pentru finalizarea lucrărilor pe întreg tronsonul cuprins între Podul de Piatră şi Tudor Vladimirescu. Noua stradă, pentru care încă nu a fost stabilită o denumire, are o lungime de aproape 900 de metri şi două benzi. Potrivit oficialilor Primăriei, strada va fi sens unic, ultima variantă fiind pe direcţia Podu Roş – Podul de Piatră. În lungul străzii vor fi amenajate 92 de locuri de parcare. Odată cu inaugurarea noii străzi, Primăria va avea posibilitatea de a devia traficul auto de pe şos. Naţională, după ce aceasta va intra în reabilitare.

Modernizarea străzii depinde de lucrările care vor fi efectuate pe fonduri europene la magistrala de termoficare.

„Se va putea lucra în paralel. Important este ca proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare în municipiul Iaşi – etapa a doua, să fie demarat. Din corespondenţa avută cu ministerul de resort, în aproximativ două săptămâni va fi semnat contractul de finanţare. Atunci se va decide, la nivelul Comisiei de circulaţie, cum se va desfăşura circulaţia în întreaga zonă“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga.

După semnarea contractului de finanţare, Primăria va putea emite deja ordinul de începere a lucrărilor întrucât a fost organizată licitaţia – adjudecată de Conest. Lucrările pe şos. Naţională cuprind un tronson 1,1 km, iar, în prezent, circulaţia este în sens dublu, dar municipalitatea studiază posibilitatea ca strada să fie sens unic pe direcţia Podul de Piatră – Podu Roş. În lungul şoselei vor fi amenajate 101 locuri de parcare. Proiectul prevede şi amenajarea unei pistei pentru biciclişti.

Lucrările de modernizare a Splai Bahlui – Mal Drept sunt efectuate de asocierea Viarom Construct SRL – Conest SA, iar valoarea totală proiectului este de aproximativ 30,7 milioane de lei (inclusiv TVA), dintre care 12 milioane de lei sunt prevăzute în bugetul local al acestui an. Lucrările se vor desfăşura pe aproximativ şase kilometri, fiind prevăzută reabilitarea carosabilului pe traseul dintre Podul de Piatră şi podul Sfântul Ioan.

VEDEȚI ȘI:

SCHEMĂ: Se fluidizează traficul după introducerea sensului unic pe Șoseaua Națională?

Comentarii