Bolnavii au umblat degeaba din farmacie în farmacie

Numai bolnav şi sărac să nu ajungi! Medicamentele foarte ieftine au dispărut

miercuri, 12 august 2015, 01:59
3 MIN
 Numai bolnav şi sărac să nu ajungi! Medicamentele foarte ieftine au dispărut

Producătorii sau distribuitorii nu au mai fost interesaţi să le comercializeze pentru că nu mai aveau profit, după actualizarea preţurilor.

Scăderea preţurilor la medicamente, intrată în vigoare de la 1 iulie, a dezechilibrat industria acestora, dar mai ales a dezorientat bolnavii care au început să nu-şi mai găsească în farmacii produsul pe care îl luau de mai mulţi ani.

Intrarea în vigoare a Ordinului 75 al Ministerului Sănătăţii – prin care preţul medicamentelor eliberate pe reţetă a fost actualizat – a dus la dis­pa­riţia mai multor astfel de produse, întrucât după aplicarea reducerii de preţ acestea nu mai erau rentabile pentru lanţul producător-distribuitor, respectiv farmacia în care se comercializa.

Un produs precum Isodinit, indicat bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului cardiac, a dispărut complet din farmaciile din Iaşi începând cu luna aceasta. Dacă până în iulie putea fi găsit în orice unitate farmaceutică, după reducerea preţului acestea nu şi-au mai refăcut stocurile de Iso­dinit.

„Am luat produsul timp de 11 ani, după infarctul din 2004. De fiecare dată îl găseam în farmacii, însă luna aceasta l-am căutat la mai multe şi nu l-am găsit. În cele din urmă mi s-a explicat că a dis­părut de pe piaţă pentru că odată cu actualizarea preţurilor a devenit şi mai ieftin decât era. Înainte, compensat cu 90%, era sub 10 lei. Acum, în locul acestuia, medicul de familie mi-a indicat Nitromint, medicament în care se regăseşte substanţa de bază“, a explicat Ana V. din Iaşi.

Con­form medicilor ieşeni, atât timp cât pacientul primeşte substanţa de bază indicată de specialist, nu contează forma şi medicamentul în care se regăseşte. „Importantă este substanţa de bază, şi nu cum se numeşte medicamentul. Din moment ce un alt produs decât cel indicat conţine această substanţă şi pacientul îşi urmează schema terapeutică, el nu are de suferit“, a precizat prof. dr. Eugen Târcoveanu, me­dic primar chirurg la Spitalul „Sf. Spi­ridon“.

Potrivit specialiştilor din sistemul farmaceutic, dispariţia de pe piaţă a unui produs medicamentos poate fi explicată prin faptul că, în urma analizelor suprapuse ale producătorului, distribuitorului, respectiv a lanţului care îl comercializează, s-a concluzionat că respectivul medicament nu mai aduce profit.

„În definitiv, discutăm despre o industrie şi atunci dispariţia unui medicament înseamnă că producătorul/ distri­buitorul a evaluat situaţia şi a decis să nu-l mai transmită farmaciilor pentru că nu mai este rentabil. Ieftinirea medicamentelor uzuale, adică acele medicamente generice pentru care pacientul primeşte reţetă, a determinat producătorul să de­cidă temporar sau definitiv să nu mai fie interesat să producă un anumit me­di­cament“, a arătat Gabriela Streit, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Iaşi (CFI).

Conducerea colegiului a mai subliniat că actualizarea preţurilor făcută de MS prin care care s-a subliniat mai ales reducerea acestora cu o medie de 20%, a însemnat de fapt, în unele cazuri, creşterea acestora, în funcţie de produsul medicamentos.

„Nu este vorba despre o scădere generală a preţurilor, ci o medie, ceea ce însemnă că la unele produse se poate simţi o scădere, iar la altele o creştere. Media aceasta de 20% nu se aplică uniform“, a subliniat preşedintele CFI.

Odată cu reactualizarea preţurilor la medicamente, MS, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a trimis pe teren inspectori care să verifice dacă farmaciile s-au aliniat noilor norme. În Iaşi, aceştia au verificat unităţile farmaceutice începând cu 1 iulie.
 

Comentarii