Numărul donatorilor de sânge a scăzut în unele zile şi de 4 ori

miercuri, 07 ianuarie 2015, 02:55
2 MIN
 Numărul donatorilor de sânge a scăzut în unele zile şi de 4 ori

Dacă înainte de sărbători şi câte 100 de ieşeni se prezentau ca să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii (CRTS), la început de an, oamenii nu se mai înghesuie la uşile centrului.

Ieri, de pil­dă, numai 25 de persoane au donat sânge, în timp ce luni s-au efectuat aproximativ 60 de recoltări. Re­prezentanţii centrului spun că situaţia era de aşteptat, în con­diţiile în care nu este prima dată când după sărbători scade numărul donatorilor.

„Nu ne miră că avem mai puţini donatori acum, la început de an, pentru că ni s-a mai întâmplat. Însă dacă azi (nr. – ieri) au fost doar 25 de persoa­ne, sperăm că în zilele următoare vor veni mai multe ca să doneze, pentru că dacă nu avem constant un anumit număr de donatori iar apar probleme“, a explicat dr. Lavinia Scripcaru, directorul centrului.

Pentru a putea asigura toate cererile spitalelor, zilnic la CRTS ar trebui să doneze câte 70-80 de persoane. Înainte de sărbători chiar şi câte 100 de ieşeni s-au prezentat ca să doneze sânge însă din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de personal de la CRTS au aşteptat mai multe ore la rând până li s-a recoltat sânge.

Ieşenii interesaţi să doneze trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani şi nu trebuie să o depăşească pe cea de 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească peste 50 de kilograme, dar nu mai mult de 100, iar bărbaţii trebuie să aibă peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 110. În plus, donatorii nu trebuie să fi trecut în ultimele luni peste diferite intervenţii chirurgicale. Mai mult, atunci când donează, femeile nu trebuie să fie însărcinate sau în perioada menstruală.
 

Comentarii