Numărul islamiştilor din Suedia a crescut de 10 ori în ultimii şapte ani

luni, 03 iulie 2017, 19:02
1 MIN
 Numărul islamiştilor din Suedia a crescut de 10 ori în ultimii şapte ani

Aproximativ 2.000 de islamişti se află în prezent pe teritoriul Suediei, adică de 10 ori mai mult decât în 2010, însă numai câţiva dintre ei sunt susceptibili să comită un act violent, a anunţat luni şeful serviciilor de informaţii de la Stockholm, citat de AFP.

Din totalul de 3.000 de extremişti care susţin acţiunea violentă înregistraţi de Poliţia Securităţii (SAPO), 2.000 fac parte din mişcarea islamistă. Alţi aproximativ 300 au plecat în Siria sau Irak începând din 2012, dintre care 140 s-au întors. În 2010, SAPO estima numărul islamiştilor din Suedia în 200.

„Este important ca noi toţi, în Suedia, să ne asumăm responsabilităţile pentru a limita această evoluţie (…), înainte să aibă loc un atentat sau un act violent de care ne temem”, a avertizat directorul SAPO, Anders Thornberg, într-un interviu pentru agenţia TT. Thornberg consideră că această creştere importantă a numărului are la bază, în primul rând, propaganda organizaţiei teroriste Statul Islamic, care a unit mai mult grupări islamiste.

Pe 7 aprilie, Stockholm a fost scena unui atac cu camionul. Un uzbek, care îşi exprimase susţinerea faţă de Statul Islamic, a intrat cu maşina în mulţime, pe o stradă pietonală. Cinci oameni au fost ucişi.

În plus, mai mulţi suedezi au apărut în ultimii ani în anchetele privind atentatele din Europa. Printre aceştia se numără Osama Krayem, arestat pentru presupusa participare la pregătirea atentatelor din 13 noiembrie 2015, de la Paris, şi din 22 martie 2016, de la Bruxelles. 

Comentarii