O bancă sau un coş de gunoi din trei sunt vandalizate, iar o bancă sau un coş din zece sunt furate

vineri, 04 martie 2016, 02:53
2 MIN
 O bancă sau un coş de gunoi din trei sunt vandalizate, iar o bancă sau un coş din zece sunt furate

O treime din băncile şi coşurile de gunoi din oraş sunt distruse în fiecare an de către ieşeni. SC Servicii Publice Iaşi (SPI) a instalat anul trecut 1.246 de coşuri de gunoi şi 492 de bănci de diferite tipuri. Dintre coşurile de gunoi, 30% au fost amplasate pentru a le înlocui pe cele vandalizate, 30% le-au înlocuit pe cele uzate normal, iar 10% pe cele furate.

Acelaşi procent de furturi se regăseşte şi în cazul băncilor, 50 dintre ele fiind furate. Alte 150 de bănci au trebuit reparate sau înlocuite din cauza degradării în timp sau vandalizării. Conform reprezentanţilor SPI, 750 de bănci sunt pregătite în magaziile societăţii, urmând să fie montate în cursul acestui an, pe baza solicitărilor municipalităţii.

SPI a demarat şi campania de plantări de primăvară, pentru completarea golurilor apărute în vegetaţia din oraş şi îmbunătăţirea biodiversităţii plantelor. În cursul acestui an vor fi plantaţi 3.735 tei, urmând să se finalizeze campania de plantare a 10.000 de tei lansată în 2014. Vor mai fi plantaţi 3.286 de mesteceni, paltini, stejari, castani, mălini, salcâmi, magnolii, frasini, merişori, pini şi molizi. Se vor planta şi 8.023 de arbuşti, îndeosebi, cişimir, cătină, sălcioară, tisă, ienupăr, liliac, bârcoace, vonicer, iasomie, cununiţa-miresei şi forsiţia.

Se prevede şi plantarea a 6.758 metri de gard viu, 7.083 de trandafiri de diverse soiuri şi culori, ca şi plantarea a 14,6 ha de gazon, prin însămânţare directă şi aşternere de rulouri. Este prevăzută din reamenajarea spaţiilor verzi din Parcul Expoziţiei, rond Târgu Cucu, de la Palatul Culturii, de pe esplanada Alexandru cel Bun, precum şi amenajarea spaţiilor verzi din strada Tabacului sau Prof. I. Simionescu. 

 

Comentarii