O decizie naţională luată la Bucureşti salvează la Iaşi un important proiect cu finanţare europeană

vineri, 01 iulie 2016, 01:53
1 MIN
 O decizie naţională luată la Bucureşti salvează la Iaşi un important proiect cu finanţare europeană

Municipalitatea a prelungit termenul de execuţie al ultimului proiect european aferent perioadei de finanţare 2007 – 2013 şi nefinalizat. Este vorba despre moder­nizarea şi extinderea Căminului de pensionari „Sf. Parascheva“.  

Iniţial, acest proiect trebuia finalizat în luna iunie 2015, dar constructorul care şi-a adjudecat prima licitaţie organizată (Moldoconstruct SA) nu a dus lucrarea la bun sfârşit. Prin ur­mare, municipalitatea a reziliat contractul şi a organizat din nou licitaţie în primăvara anului trecut. Ulterior, în iulie 2015, a fost semnat un nou contract de lucrări, în valoare de 5 milioane lei (fără TVA), cu firmă brăileană Confort 2000 SRL.

Termenul de execuţie a fost de şapte luni, dar derularea contractului a fost întârziată de o acţiune în instanţă depusă de unul dintre participanţii la procedura de selecţie a unui constructor. Curtea de Apel Iaşi a respins acţiunea în noiembrie 2015. La începutul acestui an, reprezentanţii municipalităţii au stabilit ca termen de finalizare a lucrărilor iunie 2016, obligaţi fiind şi de faptul că o depăşire a acestui termen ar fi dus la pierderea fondurilor europene acordate în cadrul proiectului.

Cu toate acestea, prin intermediul unei instrucţiuni date de autoritatea de management pentru Programul Operaţional Regional pe 17 iunie, a fost prelungit termenul până pe 1 noiembrie în cazul tuturor proiectelor europene aflate încă în implementare la nivel naţional. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Proiecte a Primăriei, cea mai mare parte a lucrărilor a fost finalizată, iar noul termen de execuţie este 1 octombrie 2016.

 

Comentarii