De Business

Punem punctul pe știi

O societatea a milionarului de la Loto va fi dizolvată

joi, 05 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 O societatea a milionarului de la Loto va fi dizolvată

Lichidatorul îl acuză pe Mihai Cazacu (FOTO) că nu a colaborat şi nici nu a pus la dispoziţie documente din care să reiasă starea financiară a firmei sale. In urmă cu şapte ani, acesta a câştigat la „6 din 49” suma de 3,8 milioane euro.

 

S-a ales praful de firma de construcţii înfiinţată de Mihai Cazacu, ieşeanul care a câştigat la Loto 3,8 milioane euro în 2008. Lichidatorul judiciar cere dizolvarea firmei şi îl acuză pe afacerist că nu a colaborat pentru a determina cauzele ajungerii firmei în insolvenţă. Potrivit ultimului raport al acestuia, prin care cere lichidarea firmei, Cazacu a refuzat să ofere actele societăţii şi nici nu a mai depus bilanţuri contabile la Fisc din 2013. Totuşi, în primăvara acestui an, inspectorii fiscali au realizat o inspecţie asupra activităţii firmei Andrei Construct pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2014, din care rezultă că „norocosul” Cazacu a „fentat” bugetul de stat cu aproape 800.000 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. „Având în vedere că, nu au fost predate lichidatorului documentele financiar-contabile şi documentele juridice, lichidatorul judiciar a resolicitat Administraţiei Finanţelor Publice a Mun. Iaşi să ne pună la dispoziţie copii după bilanţurile depuse de către debitoare precum şi balanţele aferente. Potrivit Raportului de Inspecţie Fiscală din data de 05.05.2015, s-a constatat că achiziţiile înregistrate şi contabilizate de societate în anul 2012 în sumă de 2.677.229 lei, de la SC MERIVAL ACCESORII SRL, sunt fictive, nereale şi au fost utilizate doar pentru a reduce baza impozabilă în cazul profitului impozabil implicit al impozitului pe profit, precum şi a reducerii taxei pe valoarea adăugată la plată. Ţinându-se seama şi de achiziţia în sumă de 108.000 lei declarată în acelaşi an fiscal, respectiv 2012, direct de la SC LOSCARN SRL, rezultă că SC Andrei Construct are evidenţiate în contabilitate achiziţii fictive, nereale în sumă de 2.785.229 lei”, potrivit raportului.

 
A păcălit creditorii
 
În urma realizării acestor tranzacţii fictive, inspectorii au constatat că la bugetul de stat trebuiau să ajungă 127.000 lei ca impozit pe profit şi 40.000 lei dobânzi şi penalităţi la acesta, plus 668.000 lei din neplata TVA şi 240.000 lei dobânzi şi penalităţi. Simultan cu acest raport privind închiderea societăţii, lichidatorul a întocmit şi un raport al cauzelor ajungerii firmei în insolvenţă, din care rezultă că toate acţiunile administratorului au avut rolul de a „păcăli” creditorii. „Putem concluziona că administrarea activităţii în sensul acumulării de datorii în condiţiile creşterii cifrei de afaceri în anul 2012 coroborat cu deficienţe în recuperarea creanţelor, imobilizarea de capital în stocuri precum şi prezumata utilizare a lichidităţilor băneşti existente în conturile contabile la 31.12.2012 în alte scopuri au determinat blocarea activităţii şi imposibilitatea de acoperire a datoriilor. Întreruperea activităţii în anul 2013 şi solicitarea de intrare în procedura simplificată a insolvenţei şi intrarea în faliment a evidenţiată în nivelul cifrei de afaceri analizată în legătură cu reducerea activelor imobilizate în anul 2013, respectiv a estimatei înstrăinări a activelor identificate de către administratorul judiciar în urma corespondenţei cu instituţiile statului, poate  prezuma intenţia vădită administratorului de neplată a datoriilor acumulate şi ascunderea activului pentru a crea imposibilitatea acoperirii acestor datorii”, a notat lichidatorul Eduard Pascal în raport.
 
 
Ce spun cifrele
 

Potrivit bilanţurilor contabile depuse până în 2012, firma lui Cazacu avea afaceri anuale de 1 – 4 milioane lei, în timp ce profitul oscila cu pierderile de la an la an. De menţionat că în 2012 faţă de 2011, cuantumul datoriilor a crescut până la cinci milioane lei de la 2,1 milioane lei, în timp ce valoarea activelor imobilziate din contabilitate a scăzut brusc de la 1,2 milioane lei la 90.000 lei iar cea a activelor circulante a crescut de la 1,2 milioane lei la 3,5 milioane lei. Astfel, se justifică achiziţiile fictive descoperite de inspectorii fiscali abia în luna mai a acestui an. Ca să scape de probleme, în 2013 Cazacu şi-a cerut insolvenţa şi apoi falimentul. Totuşi, potrivit tabelului definitiv de creanţe, la masa credală s-au înscris doar creditori care au revendicat o sumă totală de 250.000 lei, care va trebui să o plătească din buzunar Cazacu, dacă se va decide atragarea patrimonială pentru acoperirea pasivului. 

 

Comentarii