Observaţii la sondajul USB

sâmbătă, 28 mai 2016, 01:50
1 MIN
 Observaţii la sondajul USB

Cu părere de rău, totul ţine de comunicare. Pentru ca un ins să fie de acord sau în dezacord cu tine, el trebuie ca în prealabil să înţeleagă ce spui. Dacă nu înţelege, n-are cum să te voteze.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) a dat recent publicităţii un sondaj realizat de TNS CSOP. Potrivit acestuia, la alegerile din 4 iunie pentru funcţia de primar general al Bucureştiului, Gabriela Firea (PSD-UNPR) ar obţine 37,5% din voturi, Nicuşor Dan (USB) 19,5%, Cătălin Predoiu (PNL) 8,7%, Robert Turcescu (PMP) 8,4% şi Daniel Barbu (ALDE) 3,4%.

Pentru consiliul general al capitalei rezultatele sunt următoarele: PSD-UNPR, 26,2%; PNL, 18,4%; USB, 16,2%; PMP, 6,2%; ALDE, 5,3%.

Presupunând că sondajul realizat de TNS reprezintă o fotografie corectă a momentului, am de făcut următoarele observaţii:

1. Până să înceapă lumea fină să strige „daţi-mi sărurile că leşin” sau, după caz, „Bucureştiul e de rahat, iar bucureştenii nişte mitici comunişti”, hai să vedem cea mai simplă şi raţională explicaţie pentru scorul foarte bun al Gabrielei Firea.

Cu părere de rău, totul ţine de comunicare. Pentru ca un ins să fie de acord sau în dezacord cu tine, el trebuie ca în prealabil să înţeleagă ce spui. Dacă nu înţelege, n-are cum să te voteze.

Pe cât de elementar e adevărul de mai sus, pe atât de greu e el de înţeles de către persoane aparent raţionale.

Şi acum uitaţi-vă la mesajele de campanie ale Gabrielei Firea. Ele sunt compuse din cuvinte şi propoziţii care pot fi uşor înţelese de un om care a absolvit doar 8 clase.

Dacă vorbeşti pe înţelesul celui cu 8 clase, te va înţelege şi cel cu doctorat. Dacă însă vorbeşti doar pe înţelesul celui cu doctorat, toţi ceilalţi se vor uita în altă parte.

Şi mai e ceva. Nivelul de sofisticare lingvistică reflectă, în linii mari, ierarhia socială. Vorbitul rafinat sau tehnic e pentru boieri. Prin urmare, dacă vorbeşti aşa, poporul te va respinge, fiindcă te va percepe ca pe un corp străin: faci parte din „ăia de sus” şi, în consecinţă, nivelul minim necesar de empatie pentru ca poporeanul să se simtă reprezentat de tine nu va putea fi atins.

În consecinţă, la faptul că omul obişnuit nu înţelege ce spui se adaugă şi faptul că neînţelegerea asta generează nu doar indiferenţă, ci şi respingere.

Şi acum, că aţi înţeles lucrurile astea, uitaţi-vă la contracandidaţii lui Firea. Toţi, fără excepţie – şi Nicuşor Dan, şi Predoiu, şi Turcescu, şi Daniel Barbu – sunt nişte filfizoni care vorbesc exclusiv pe înţelesul celor cu studii superioare.

Nu-i aşa că dintr-o dată înţelegeţi de ce Gabriela Firea are un scor cu mult mai mare decât cel al PSD? Dacă tot n-aţi înţeles nici acum, vă dau eu mură-n gură: pentru că Gabriela Firea e singurul candidat care s-a poziţionat drept candidat popular – şi atunci poporul o votează.

Asta nu e o chestiune de ideologie sau de stânga versus dreapta. Reamintiţi-vă mesajele de campanie ale lui Traian Băsescu din 2000 şi din 2004: erau mesajele cuiva care se poziţionase drept candidat popular – de-aia a şi câştigat Băsescu în ambele situaţii.

Ei bine, asta e diferenţa fundamentală dintre un politician veritabil, care înţelege (şi stăpâneşte) adevărurile elementare ale comunicării politice – şi ageamiii amatori care după alegeri bat mărunt din buze.

2. Când am arătat, mai zilele trecute, unor prieteni un sondaj al PSD, făcut public „pe surse” şi în care Gabriela Firea avea 40%, Nicuşor Dan 20% şi Predoiu era pe locul al treilea, destui dintre respectivii prieteni mi-au sărit în cap că vai, sondajele pesediste şi de pe ştiripesurse n-au valoare. Ei, uite că au. Să vă fie învăţătură de minte altădată.

3. Tot recent am scris o analiză în care arătam că Noul PNL va obţine, acum, nu doar mai puţine voturi decât vechiul PNL plus vechiul PDL, ci chiar decât vechiul PNL luat de unul singur. Ei bine, sondajul ăsta pare să mă confirme. 18% în Bucureşti e un scor care aminteşte mai degrabă de performanţele din 1990 ale peneliştilor.

4. Astea fiind zise, trebuie să adaug că e totuşi puţin probabil ca Predoiu să obţină doar 9%. E cert că scorul lui va fi sub cel al PNL (din motive pe care le-am explicat mai demult), dar un scor de 12-13% pare mai plauzibil pentru el decât cel din sondaj.

La fel, mi se pare puţin probabil ca Turcescu să obţină 8,5%. Cel mai probabil va obţine undeva în jur de 6%, cam cât PMP.

În rest, toate bune – şi numai bine tuturor.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii