ONU: Oficialii români neagă sărăcia din ţară

joi, 12 noiembrie 2015, 02:49
2 MIN
 ONU: Oficialii români neagă sărăcia din ţară

Mulţi oficiali români sunt într-o stare de negare în ceea ce priveşte gradul mare de sărăcie din ţară, deşi 40% din populaţie este afectată de acest fenomen, a declarat ieri raportorul ONU pe probleme de sărăcie extremă, Philip Alston.

El a spus, la finalul misiunii pe care a avut-o în România, că a transmis deja un raport Guvernului, iar raportul final va fi prezentat în vara anului viitor. Philip Alston a mai arătat că România a făcut progrese majore în ceea ce priveşte corupţia, însă doar în cazurile mari, existând încă probleme cu mica corupţie în ceea ce priveşte accesul la mai multe servicii sociale. "Mi s-a spus de multe ori că sărăcia este o alegere. Este, într-adevăr, dar alegerea este făcută prea adesea la nivel de politici guvernamentale", a mai spus Alston.

Potrivit acestuia, societatea românească este puternic divizată, nu doar în termeni de urban / rural, decalajul mai important fiind între cele 40 la sută dintre persoanele expuse riscului de sărăcie şi ceilalţi, a căror bunăstare este prioritară pentru multe politici oficiale. Philip Alston a declarat că, de obicei, atunci când o ţară nu cheltuie bani pentru a rezolva probleme legate de sărăcia cronică, se presupune că nu există bani, dar nu este cazul României. "Banii există şi este şi mai important că există motive clare pentru care nu sunt disponibili şi mai mulţi bani. Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăţi traiul celor care erau deja într-o situaţie bună, nu pe al celor mai săraci", a mai spus Alston.

 

Comentarii