Orban atacă împărţirea banilor după culoarea politică a primarilor ieşeni

luni, 20 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Orban atacă împărţirea banilor după culoarea politică a primarilor ieşeni

„În 2016, doar 0,5% din fondurile alocate judeţului Iaşi au ajuns în comune conduse de primari liberali, în timp ce restul s-au dus spre cele ale PSD“, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

Bugetul de 30 de miliarde de lei al Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ar putea declanşa un război politic între PSD şi PNL. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a avertizat că partidul nu va tolera o împărţire discreţionară a fondurilor pentru investiţii în mediul rural, care să nu ţină seama de proporţia comu­nelor conduse de primari liberali.

„În judeţul Iaşi, PNL are 30 de primării. În 2016, doar 0,5% din fondurile alocate judeţului au ajuns în comune conduse de primari liberali, în timp ce restul s-au dus spre cele ale PSD. La nivel naţional, 1.100 de primării, o treime din total, sunt conduse de liberali. Banii din bugetul de stat nu sunt banii lui Dragnea, ci bani plătiţi de toţi cetăţenii din România. Nu putem accepta existenţa a două categorii de români. Somez Guvernul să aloce aceşti bani ţinând cont şi de ponderea populaţiei conduse de primari PNL“, a declarat Orban. Acesta a precizat că va înainta o iniţiativă le­gislativă care să stabilească proceduri şi criterii clare de repartizare a fondurilor prin PNDL. Orban a apreciat ca prioritară alocarea de fonduri pentru aducţiuni de apă în comunele cu mai puţini de 2.000 de locuitori, care nu pot fi incluse în programele de investiţii cu fonduri europene sau pentru asfaltări în comunele care nu au beneficiat până acum de fonduri pentru astfel de lucrări. „Sunt localităţi în care nu a existat niciodată asfalt, dar în cea de alături s-au asfaltat toate uliţele, de merg vacile la păscut pe asfalt. Dacă la împărţirea fondurilor prin PNDL s-ar aplica criterii clare, banii s-ar duce mai ales la comunele cu primari PNL, care au fost discriminate până acum“, a apreciat Orban. Vizita lui Orban la Iaşi survine în contextul pregătirilor pentru ale­gerile interne din cadrul PNL, prim-vicepreşedintele partidului anunţându-şi intenţia de a candida pentru şefia organizaţiei centrale. Orban s-a întâlnit la sfârşitul săptă­mânii trecute cu membrii filialei ieşene a PNL, după ce aceştia au fost „curtaţi“ în urmă cu zece zile de pre­şedintele PNL, Raluca Turcan, şi se­cretarul general al partidului, Cristian Buşoi.

Comentarii