O decizie care dă dreptate tuturor

Parcul din faţa Teatrului Naţional scapă de drujbe. S-a renunţat la parcarea subterană

sâmbătă, 07 februarie 2015, 02:51
3 MIN
 Parcul din faţa Teatrului Naţional scapă de drujbe. S-a renunţat la parcarea subterană

Parcul din faţa „Teatrului Naţional“ va fi reabilitat fără a fi construită o parcare subterană. Cel puţin aşa a susţinut ieri primarul Gheorghe Nichita, care a pus această decizie în contextul competiţiei pentru obţinerea titlului de capitală europeană a culturii în 2021.

Nichita a subliniat că „un şantier în centrul oraşului poate crea probleme“ la candidatura Iaşului întrucât trebuie menţinută activitatea instituţiilor culturale din zonă.

Parcul din faţa Teatrului va fi modernizat fără parcarea subterană. Sunt trei considerente aici. În primul rând, putem identifica finanţare pentru parc, dar într-o altă dimensiune, bineînţeles. În al doilea rând, trebuie să asigurăm funcţionalitatea instituţiilor de cultură din zona centrală. Nu în ultimul rând, nu cred că este normal să scindăm opinia publică în pro şi contra vizavi de un proiect. Cred că e un sacrificiu care merită făcut, nu are sens să fim încăpăţânaţi şi nici eu nu vreau să fiu încăpăţânat în ceea ce înseamnă interesul major al Iaşului, iar titlul de capitală culturală europeană este un interes major“, a spus Nichita.

Aşa ar fi arătat parcul dacă se construia parcare subterană

Edilul a adăugat că a dispus directorilor din Primărie să reanalizeze proiectul doar din punct de vedere al modernizării parcului.

Noul proiect va fi depus spre finanţare în 2016

Potrivit lui Nichita, o astfel de iniţiativă ar putea fi depusă pentru accesarea de fonduri europene în 2016 şi a subliniat că, până atunci, va fi suficient timp pentru dezbateri publice şi identificarea de soluţii pentru realizarea proiectului.

Dacă am spus că vom face şi un pact politic, trebuie să facem un pact cu noi toţi pentru ca această comunitate să aibă în această perioadă o unitate în ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului şi a proiectelor majore“, a conchis Nichita.

Decizia primarului vine în contextul în care societatea civilă a contestat vehement proiectul, iar consilierii locali ai PNL i-au cerut, la sfârşitul anului trecut, să modernizeze parcul fără a construi şi parcarea subterană. „Nu pot să fiu decât bucuros pentru că, în al 12-lea ceas, a ascultat mai ales de vocea societăţii civile. Domnul primar a mai promis şi altele. Noi îl aşteptăm cu noii indicatori tehnico-economici în plen şi îl asigur că va avea votul nostru pentru modernizarea parcului fără parcare subterană“, a comentat liderul consilierilor PNL, Marius Dangă (foto)

Demersul Primăriei a fost salutat şi de grupul civic „Iaşul iubeşte teii“, organizaţie care a contestat avizul de mediu dat proiectului, dar sesizarea a fost respinsă. „Apreciem decizia primarului Gheorghe Nichita. E un semnal bun că aleşii noştri conştientizează că un oraş nu se poate dezvolta sănătos fără implicarea, colaborarea şi susţinerea cetăţenilor“, au spus reprezentanţii grupului.

Proiectul iniţial prevedea realizarea unei parcări cu 230 de locuri şi reamenjarea spaţiilor verzi ale parcului, cu o valoare totală a investiţiei de aproape 20 milioane euro.

 

 

Comentarii