O măsură exemplară luată de judecătorii ieşeni

Părinţi după gratii pentru că şi-au neglijat copiii

vineri, 15 martie 2013, 12:30
2 MIN
 Părinţi după gratii pentru că şi-au neglijat copiii

Un caz care ar trebui să dea de gândit tuturor ieşenilor care fac copii, dar nu se sinchisesc să le asigure minimum necesar pentru a trăi.

Doi concubini au fost condamnaţi ieri de judecătorii Tribunalului Iaşi după ce au fost acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Constantin Bălan, în vârstă de 34 de ani, care a fost condamnat la patru ani şi nouă luni de închisoare cu executare. Concubina acestuia, Adriana Ioniţă, de 28 de ani, a primit, la rândul ei, trei ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii au mai decis ca cei doi părinţi să achite despăgubiri de câte 1.750 de lei către fiecare dintre cei patru copii ai lor.

Sărăcie lucie şi bătaie frecventă

Cei doi ieşeni din localitatea Bivolari au ajuns în vizorul legii după ce în toamna anului 2009 un vecin i-a reclamat la Poliţie cum că şi-ar bate copii. La acea vreme, mezinul familiei avea şapte luni, în timp ce cea mai mare era o fată de şapte ani.

O comisie a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului a mers la Bivolari însoţită de poliţişti. Autorităţile au aflat atunci că minorii trăiau în condiţii crunte. Constantin Bălan şi Adriana Ioniţă se foloseau de banii obţinuţi din alocaţii pentru a-şi cumpăra alcool, în timp ce odraslele lor făceau foamea.

Dărăpănătura în care erau ţinuţi minorii mirosea îngrozitor, iar de jur împrejur colcăiau rozătoarele sau gândacii. Locuinţa nu avea mobilă, hainele micuţilor erau mizerabile, iar blidele erau slinoase şi purtătoare de bacterii. De scutecele pentru cel mic de şapte luni nici nu se putea pune problema.

 
Verificările efectuate de anchetatori au scos ulterior detalii incredibile. Mediul în care creşteau cei patru copii mici nu era otrăvit doar de indiferenţa părinţilor şi de sărăcia lucie, ci şi de violenţe fizice şi promiscuitate.
 
Constantin Bălan o bătea frecvent pe concubina sa, care nu de puţine ori dormea prin pădure. Femeia şi-a găsit chiar un amant, plecând cu zilele de acasă şi lăsându-i în plata Domnului pe cei cărora le dăduseră viaţă. Fata cea mică, de şapte ani, era bătută de tată pentru că nu avea grijă de frăţiorii mai mici.
 
Pe lângă infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, Constantin Bălan a fost condamnat şi pentru lovire şi alte violenţe. Cei doi părinţi denaturaţi pot ataca cu recurs sentinţa dată de judecători. Copiii se află acum în grija statului.

 

Comentarii