Pasajul din Fundație: Lucrările se termină la începutul lui august. Urmează finisajele

miercuri, 30 iulie 2014, 01:58
3 MIN
 Pasajul din Fundație: Lucrările se termină la începutul lui august. Urmează finisajele

S-au demarat reparaţii la pereţii mulaţi ai pasajului subteran din Fundaţie. Primăria a selectat zilele trecute o nouă firmă pentru repararea structurilor din beton. Aceste lucrări costă 65.700 de lei şi au fost atribuite direct către firma Agnel Industry din Iaşi.

Conform Primăriei, lucrările sunt de închidere a zonelor de rost din pereţii mulaţi. „Noi, în momentul de faţă, terminăm structura pasajului în totalitate, ea a ajuns în partea finală, urmează câteva lucrări de închidere pe zonele de rost. Este vorba de fisurile de turnare rezultate din decalarea pereţilor mulaţi şi fisurile de rost care s-au creat din turnarea grinzii superioare a pasajului, după care urmează lucrări arhitecturale. La un moment dat, ele se vor petrece în acelaşi timp, pe măsură ce constructorul actual iese afară, se închid fisurile şi urmează şi partea de arhitectură“, a precizat viceprimarul Mihai Chirica. Edilul a subliniat că Primăria a selectat un alt constructor pentru aceste intervenţii din cauza problemelor pe care le-a avut cu firma SCCF Iaşi.

Primăria a mai anunţat ieri că lu­crările la pasajul subteran din Fundaţie au ajuns în etapă finală. În prima decadă a lunii august, constructorii ar putea termina intervenţiile din subteran. În plus, aceştia şi-au programat lucrări de asfaltare în acest weekend în zona rondului Eminescu. „Au atins faza finală, mai au foarte puţin beton de turnat în pasaj efectiv şi ei părăsesc practic pasajul, urmând să intrăm cu firma care va face partea de amenajare arhitecturală. Prima decadă a lui august ies din pasaj“, a spus Chirica.

Lucrările la pereţii mulaţi ar dura aproximativ o lună, iar cele pentru finisajele arhitecturale, şase luni, cele două intervenţii urmând să se şi intercaleze. Conform Primăriei, lucrarea mai importantă pe contractul de finisaje o reprezintă închiderea iluminatorului. Acesta trebuie prevăzut cu instalaţii pentru topirea automată a zăpezii şi pentru preluarea apelor, plus sisteme automate pentru evacuarea gazelor din pasaj. În plus, interiorul pasajul ar urma să fie placat cu granit cu sistem de amortizare. „Placajul pe partea superioară va fi făcut pe un schelet metalic, iar partea interioară este din granit cu sistem de amortizare. În caz de ciocnire, am pre­văzut un sistem de protecţie care are nişte amortizări în spate care să poată lăsa uşor autovehiculul spre perete, să nu se izbească violent“, a arătat viceprimarul Chirica.

Firma Co­nest, cea care a obţinut contractul pentru finisajele arhitecturale, ar urma să se ocupe şi de semnalizarea luminoasă şi de montarea unor garduri de protecţie din fontă. Lucrările pe proiectul european al pasajului subte­ran au ajuns şi în etapa marcajelor finale. Constructorul a început deja să traseze marcajele rutiere definitive pe şoseaua Păcurari care păstrează conformaţia actuală a străzii. Modificări au fost prevăzute pentru strada Păcurari, de la Petru Poni până la intrarea în pasaj.

„Vom lăsa circulaţie prioritară spre centru, şi nu invers. Zona respectivă se pretează foarte bine şi la o circulaţie reversibilă, funcţie de orele de trafic, dar asta va fi analizată cu Poliţia Rutieră şi aplicată indiferent de marcaj, pentru că circulaţia reversibilă ţine de modul în care sunt instalate indicatoarele rutiere. Pentru cei care merg înainte vor folosi pasajul, pentru cei care se duc spre Centru spre Ştefan cel Mare vor folosi banda din dreapta, iar cei care urcă pot folosi obligatoriu de dreapta fără să mai poată tăia intersecţia“, a detaliat edilul. Primăria nu a avansat un termen pentru deschiderea traficului auto în interiorul pasajului subteran din Fundaţie.

Comentarii