Pentru prima dată, femeile s-au putut ruga la Zidului Plângerii din Ierusalim, la fel ca bărbaţii

vineri, 10 mai 2013, 20:21
2 MIN
 Pentru prima dată, femeile s-au putut ruga la Zidului Plângerii din Ierusalim, la fel ca bărbaţii

Pentru prima dată în istorie, activiste feministe evreice s-au rugat, vineri, fără constrângeri şi sub protecţia poliţiei, în faţa Zidului Plângerii, din Ierusalim. Ultraortodocşii au încercat să le împiedice acţiunea şi cinci bărbaţi au fost arestaţi pentru "dezordine publică". În altercaţii, doi poliţişti au fost răniţi uşor.

Potrivit purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, aproximativ 1.000 de ultraortodocşi au fost ţinuţi la distanţă de un grup de persoane din cadrul asociaţiei "Femeile Zidului", care îşi făceau rugăciunea lunară, purtând un şal pentru rugăciune. Femeile au purtat un şal pentru rugăciune, după ce şi-au câştigat în instanţă acest drept.

Corespondentul AFP, de la faţa locului, a transmis că protestatarii au încercat să forţeze trecerea, unii calificându-i pe poliţişti drept "nazişti", alţii proferând insulte împotriva activistelor. Ei au aruncat sticle cu apă, saci de gunoi, scaune de plastic şi ouă atât asupra poliţiştilor, cât şi asupra femeilor.

Poliţia a reţinut cinci ultraortodocşi a precizat purtătorul de cuvânt.

"Noi am făcut o rugăciune istorică, chiar dacă a fost incomodă", a declarat purtătoarea de cuvânt a asociaţiei Shira Pruce.

Ea a spus că aproximativ 400 de activiste au participat la rugăciune. "Suntem foarte mândre şi mulţumite că femeile noastre s-au rugat fără constrângeri şi paşnic", a adăugat Shira Pruce.

În momentul în care rugăciunea s-a terminat, poliţiştii au escortat femeile la un autobuz, care le-a transportat în afara Oraşului Sfânt, după ce a fost vizat de aruncări cu pietre.

Zidul Plângerii este locul cel mai sfânt al iudaismului, fiind ultimul vestigiu al celui de-al doilea templu distrus de către romani în anul 70.

De peste 20 de ani, aceste activiste solicită să fie autorizate să se roage cu voce tare, la Zidul Plângerii, purtând şalul pentru rugăciune, filactere şi kipa şi citind din Tora, o manieră de rugăciune rezervată, în mod tradiţional, bărbaţilor. Până în prezent, femeile aveau dreptul să se roage la poalele Zidului Plângerii, în tăcere şi la distanţă. Cele care acţionau altfel erau arestate de către poliţie sau certate de către ultraortodocşi.

evz.ro

Comentarii