Persoanele cu handicap grav vor putea fi ingrijire si la domiciliul unui asistent personal

joi, 27 iulie 2017, 15:40
1 MIN
 Persoanele cu handicap grav vor putea fi ingrijire si la domiciliul unui asistent personal

Guvernul a aprobat joi o hotarare care prevede ca persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de ingrijire si la domiciliul unui asistent personal profesionist. Actul normativ stabileste conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului personal profesionist si reprezinta un pas important in promovarea alternativelor de tip familial la protectia institutionalizata a persoanelor cu dizabilitati.

Potrivit hotararii, asistentul personal profesionist este persoana fizica atestata care asigura, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, ingrijirea si protectia adultului cu handicap grav sau accentuat, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, actul normativ reglementeaza modalitatea prin care o persoana adulta cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de ingrijire la asistent personal profesionist: persoana respectiva sau reprezentantul legal al acestuia adreseaza o cerere in acest sens catre serviciul public de asistenta sociala din subordinea autoritatii administratiei publice locale in a carei raza are domiciliul/resedinta persoana cu handicap sau catre un furnizor public/privat de servicii sociale, acreditat in conditiile legii.

Adultul cu handicap grav sau accentuat, beneficiar de servicii in centre rezidentiale pentru persoane cu handicap, adreseaza cererea catre conducerea institutiei respective.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului poate acorda asistent personal profesionist pentru o persoana adulta cu handicap grav sau accentuat si din oficiu.

hotnews.ro

Comentarii