Pestă porcină lângă Iaşi. Două focare au fost identificate în Republica Moldova

miercuri, 29 martie 2017, 01:57
1 MIN
 Pestă porcină lângă Iaşi. Două focare au fost identificate în Republica Moldova

Boala nu se transmite la om, însă produce pagube prin mortalitatea ridicată.

Pesta porcină bate la porţile Iaşului. Două focare de pestă porcină au fost identificate în Republica Moldova, distanţa mică faţă de unul dintre acestea impunând luarea de măsuri şi la Iaşi.

„Autoritatea Naţională de Siguranţă a Alimentelor din Republica Moldova a notificat încă două focare de pestă porcină africană la Oficiul Internaţional pentru Epizootii. Unul a apărut pe 10 martie, iar al doilea, aseară, în localitatea Brătuşeni, la câţiva kilometri de graniţa cu România. Boala nu se transmite la om, însă produce pagube prin mortalitatea ridicată pe care o provoacă. Pierderile rezultate în urma acţiunilor de combatere sunt deosebit de ridicate“, a declarat şeful Direcţiei Sanitare Veterinare, Gabriel Ciobanu.

Comuna Brătuşeni este situată în raionul Edineţ, la 38 km de punctul de trecere a frontierei de la Stânca Costeşti.

Directorul DSV a precizat că au fost informaţi crescătorii de porci din judeţ cu privire la apariţia focarelor de pestă porcină, iar medicii veterinari au fost convocaţi pentru reinstruirea specifică.

A fost interzisă vânzarea porcilor în târguri şi oboare, iar primăriilor din judeţ li s-a cerut să identifice terenuri pentru îngroparea cadavrelor porcilor care ar putea fi sacrificaţi în timpul eventualelor acţiuni de combatere a pestei.

Comentarii