PNL: Închirierea de autobuze de către CTP este ilegală

miercuri, 01 martie 2017, 02:50
2 MIN
 PNL: Închirierea de autobuze de către CTP este ilegală

Afacerea încheiată între Compania de Transport Public şi cumătrul primarului a ajuns motiv de interpelare în plenul Consiliului Local. Consilierul PNL Răzvan Timofciuc a cerut ieri explicaţii cu privire la modul în care CTP închiriază 16 autobuze second-hand de la Unistil, societate patronată de Vasile Puşcaşu. 

„Legea 92/2007 a serviciilor de transport public local specifică clar că transportul public se face doar cu mijloace de transport aflate în proprietatea operatorului sau pentru care au fost încheiate contracte de leasing. Autobuzele de care vorbim se iau de la Unistil cu chirie, procedură care nu este permisă de lege. Cum s-a făcut această închiriere? În baza cărei legi?“, a întrebat Timofciuc. Prevederea legală invocată de Timofciuc face parte dintre condiţiile de bază care trebuie îndeplinite de operatorii de transport public. Conform textului invocat de consilierul liberal, pentru a fi considerat transport public local prin curse regulate, acesta trebuie efectuat cu mijloace de transport în comun deţinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, înmatriculate sau înregistrate în judeţul sau localitatea respectivă, de către transportatori autorizaţi. CTP urmează însă să închirieze 16 autobuze de la Unistil, pe durata unui an, contra sumei de 1,44 milioane de lei. La sfârşitul perioadei de închiriere, CTP are posibilitatea să cumpere autobuzele, contra unei sumei maxime de 26.000 lei pe bucată.

Directorul CTP, Cristian Stoica, a evitat un răspuns tranşant la întrebarea consilierului. Stoica a precizat că închirierea autobuzelor s-a făcut cu respectarea hotărârilor CL şi a unui regulament emis de Parlamentul European, fără a preciza însă prevederea din Legea 92 care ar permite aplicarea altei proceduri în afara cumpărării sau a leasingului. „Legea 92 este supusă dezbaterii, întrucât nu respectă directivele europene din domeniul transportului. În următorul an, ea va suferi modificări. Aveam nevoie de aceste autobuze. Pe unele trasee sunt timpi de aşteptare şi de 30 de minute. Pentru a rezolva sesizările publicului, am încercat o procedură cât mai rapidă pentru a rezolva problema punctual“, a spus Stoica.

Pe lista rutelor pe care ieşenii aşteaptă cel mai mult sosirea unui autobuz se numără traseele 27, 28, 44 sau 46. Conform primarului Mihai Chirica, CTP înregistrează un deficit de 20 de mijloace de transport. 

Comentarii