Postul pe care trebuie să revină un director de la Teatrul Naţional a fost desfiinţat

miercuri, 11 martie 2015, 03:01
2 MIN
 Postul pe care trebuie să revină un director de la Teatrul Naţional a fost desfiinţat

Directorul artistic Adi Cărăuleanu vrea să renunţe la funcţie şi să redevină actor. Pentru că postul deţinut anterior i-a fost desfiinţat, juriştii i-au spus că dacă demisionează ajunge şomer. Până la urmă, tipic românesc, s-a găsit se pare un artificiu pe lângă lege.

Adi Cărăuleanu, directorul artistic al Teatrului Naţional „Vasile Alec­sandri“ din Iaşi, încearcă de mai mulţi ani să demisioneze din poziţia de director artistic, însă se împiedică în birocraţia cauzată de mai multe decizii ale Ministerului Culturii. În anul 2010, acesta era actor cu funcţie de conducere, primind şi indemnizaţia de conducere. Un an mai târziu a vrut să demisioneze, însă în perioada respectivă ministerul a dat un ordin prin care a hotărât ca directorii artistici să ră­mână cu o singură funcţie, şi să nu mai figureze ca actori în fişa postului.

„Imediat după ce am vrut să îmi dau demisia din poziţia de director, a venit decizia ministerului. Postul de actor mi s-a transformat în director artistic, cel de actor a dispărut, iar omul, dacă se ceartă cu cineva, directorul adjunct poate fi scos afară şi să rămână şomer“, a declarat Adi Că­răuleanu.

A doua oară acesta a încercat să îşi dea din nou demisia în urmă cu doi-trei ani din poziţia de director artistic, însă s-a izbit de o altă pro­blemă: nu mai existau posturi de actor pe care să se retragă, posturile fiind blocate încă de pe vremea guvernării Boc, iar fişa postului fiind modificată să precizeze exclusiv calitatea de director artistic.

„Vreau să mă întorc la actorie“

„I-am explicat situaţia managerului în urmă cu doi-trei ani, că vreau să plec din metode pur persoanle, şi mi-a spus că nu sunt locuri ca actor, şi nu puteam să plec, fiindcă deveneam şomer. Abia acum am găsit o soluţie care este viabilă, aparent. Ar fi posibilită o eliberare din funcţia de director artistic şi trecerea pe cea de actor prin modificarea fişei postului, iar direcţiunea artistică a teatrului să fie scoasă la concurs“, a adăugat Adi Cărăuleanu.

Acesta a precizat însă că nici acum nu este bătută în cuie ultima soluţie găsită, toată operaţiunea fiind la stadiul de promisiune.

„Am fost totuşi actor de atâţia ani în acest teatru, înainte să fiu director, şi vreau să mă întorc la asta. Am reluat discuţiile cu privire la părăsirea funcţiei în urmă cu două luni“, a precizat Adi Cărăuleanu. El a negat orice implicare că zvonurile cu privire la demisia sa ar avea vreo legătură cu conferinţa de presă organizată astăzi de către un grup de actori de la teatru, în care actorii în cauză au anunţat că vor dezvălui diferite nere­guli din interiorul instituţiei culturale.

 

Comentarii