Potop de probleme la CSMS

joi, 11 februarie 2016, 02:43
4 MIN
 Potop de probleme la CSMS

 Echipa ieşeană intră în focul sezonului de primăvară fără întăriri serioase şi cu buzunarele goale. Cum promisiunile primarului interimar Chirica de sprijinire a echipei au fost vorbe în vânt, a doua rată din drepturile de televizare a fost cheltuită. Problemele CSMS se pot acutiza de luna viitoare *

 
 
 
Calificarea Iaşului în premieră în Cupele Europene de fotbal s-ar putea produce doar printr-o minune! Fără a investi un leu în transferurile iernii, cu o campanie de achiziţii mult sub cea a echipelor cu care se luptă pentru calificarea în play-off, lăsată cu buzunarele goale şi privită, inexplicabil, cu ochi strâmbi de primarul interimar al Iaşului, cu doi jucători esenţiali accidentaţi înaintea primei partide oficiale a anului, CSMS are şanse infime de a prinde o poziţie în primele şase locuri şi, implicit, în Europa League. În cele ce urmează, creionăm un tablou al situaţiei existente la CSMS Iaşi cu trei zile înainte de startul sezonului de primăvară.
 
În numărul de ieri al “Ziarului de Iaşi”, preşedintele executiv al CSMS, Florin Prunea, a declarat că una dintre cauzele importante ale campaniei de transferări extrem de subţiri din această iarnă, care a generat chiar reducerea bugetului de salarii!, este lipsa banilor, fostul internaţional neintrând în detalii. Conform informaţiilor noastre, SMS nu numai că nu a avut fonduri pentru a se întări serios şi a avea şanse mai mari de a conta în lupta pentru play-off, aşa cum au făcut adversarele, ci are şi conturile goale!
S-a ajuns aici pentru că promisiunile primarului interimar, Mihai Chirica, de susţinere a echipei, s-au dovedit a fi, iarăşi, vorbe în vânt, CSMS neîncasând vreun leu de la Fundaţia Sportului Ieşean de aproape două luni. În atare condiţii, clubul a cheltuit toţi banii veniţi din a doua rată a drepturilor de televizare, circa 600 000 de euro, pentru achitarea datoriilor şi asigurarea pregătirii de iarnă. Banii au acoperit toate drepturile salariale ale jucătorilor, antrenorilor şi conducătorilor până la 31 decembrie 2015, restanţele la bugetul de stat şi furnizori, plata cantonamentului de iarnă, etc.
La ora actuală, CSMS mai are nevoie de ceva mai mult de 100 000 de lei pentru achitarea chiriilor restante ale jucătorilor pe anul trecut.
Lichidarea datoriilor pe 2015, capitol esenţial pentru obţinerea licenţierii pentru sezonul viitor, (una din condiţii pentru obţinerea dreptului de a juca în sezonul viitor în Liga I este ca echipele să dovedească la 31 martie că sunt la zi cu plăţile pentru anul trecut) se va rezolva însă tot din banii produşi de club. După cele trei runde din sezonul regulat, în funcţie de locul pe care se va clasa, CSMS va mai primi încă aproximativ 200 000 de euro, ultima rată din drepturile de televizare pentru acest sezon. Fondurile vor ajunge astfel pentru lichidarea tuturor restanţelorr din 2015 şi pentru alte plăţi (arbitri, probabil salariile pe luna ianuarie, etc.)
Din martie însă până în vară, când echipele care vor activa în sezonul viitor în Liga I vor primi jumătate din banii cuveniţi din drepturile de televizare corespunzătoare sezonului 2016-2017, CSMS va depinde exclusiv de FSI, care, de la preluarea frâielor Palatului Roznovanu de Mihai Chirica, a lansat spre Copou mai mult promisiuni decât bani!
Iar planurile “interimarului” nu sunt deloc liniştitoare pentru Andrei Cristea şi compania. Deşi s-a spus că va mări alocaţia către FSI la 7,3 milioane lei, Primăria va da sportului şi în acest an o sumă în jurul a 6 milioane lei, 6,15 milioane mai precis. Adică tot sub 1% din bugetul oraşului. Ca o paranteză, pe care o vom dezvolta cu alt prilej, Suceava a alocat sportului 3% din buget, Vasluiul – 2 procente, Bucureştiul – un procent, care înseamnă însă 10 milioane euro, iar exemple de oraşe care înţeleg foarte bine importanţa unui domeniu extrem de important pentru sănătate ar putea continua.
Or, cum Chirica a promis lapte şi miere tuturor echipelor ieşene, deşi a dat semnale clare că iubeşte doar rugbiul, e foarte greu de presupus că nevoile fotbalului vor putea fi acoperite dintr-un buget total al FSI asemănător cu acela de anul trecut.
 

Şi pentru ca tacâmul problemelor CSMS să fie complet, ieri s-a anunţat oficial că antrenorul Nicolo Napoli nu va putea conta în primul meci oficial al anului, cel cu Viitorul Constanţa, de sâmbătă, pe doi jucători exponenţiali, Milan Mitic şi Cosmin Frăsinescu. Ambii sunt accidentaţi şi nu vor face deplasarea în Dobrogea. 

Comentarii