Povestea unui medic din SUA care vine în fiecare an să-i ajute pe ieşeni

luni, 07 octombrie 2013, 14:27
5 MIN
 Povestea unui medic din SUA care vine în fiecare an să-i ajute pe ieşeni

Daniel Murariu a plecat în America în 1993. Bunicii săi sunt din Prisăcani.

Plecat în SUA de aproape două decenii, nu şi-a uitat niciodată rădăcinile. Daniel Murariu, un ieşean în vârstă de 33 de ani, se întoarce an de an în ţara în care s-a născut, unde încearcă să îşi ajute semenii. Îndrumat în permanenţă de părinţi, care i-au oferit o educaţie aleasă, a devenit medic în ţara tuturor posibilităţilor. A avut mereu tot ce şi-a dorit, iar visele sale continuă încă să se împlinească, unul câte unul. Totuşi, mulţumirea sa deplină vine din altă parte: din binefaceri. Jumătate din viaţă şi-a dedicat-o voluntariatului, oferind sprijin celor în nevoi. După ani în şir în care a dăruit necondiţionat, a venit însă şi răsplata. Anul trecut, Daniel Murariu a primit recunoaştere din partea întregului stat Hawaii pentru acţiunile caritabile desfăşurate pe plan naţional şi internaţional, fiindu-i înmânată o Proclamaţie.

„Mă consider un om norocos. Nu am dus niciodată lipsă de nimic, am avut parte de toate oportunităţile posibile în educaţie şi totul a decurs întocmai cum mi-am dorit. Nu am putut însă să rămân indiferent la nevoinţa celor care nu s-au născut la fel de norocoşi ca mine. Având bunici la sat, am înţeles ce înseamnă truda pentru o bucată de pâine şi am văzut cum destine măreţe pot fi curmate de sărăcie. Aceasta cred că este originea impulsului meu de a ajuta“, spune Daniel Murariu. A părăsit ţara împreună cu familia în anul 1993, după ce a încheiat clasa a VI-a. În timpul liceului, când a început să conştientizeze neputinţa în care se zbat unii oameni, a îmbrăţişat şi primele acte de binefacere. Apoi, pe durata facultăţii, s-a înscris voluntar pe Ambulanţă, oferind asistenţă medicală 24 de ore din 24. Totul avea să se schimbe odată cu întoarcerea sa în România. În anul 2006, Daniel Murariu revenea în Iaşi ca student la medicină, pentru un an de cercetare. Timp de 12 luni, a făcut vizite permanente în comuna Prisăcani, satul bunicilor săi. Tot atunci, a pus bazele fundaţiei care îi poartă numele – The „Daniel Murariu“ Foundation – şi care este în slujba binelui din 2006 până astăzi.

Burse pentru elevii conştiincioşi

De-a lungul vremii, organizaţia sa a avut trei mari obiective. În primul rând, i-a susţinut pe copiii fără posibilităţi financiare din Prisăcani şi din alte sate ale judeţului să urmeze liceul în Iaşi. Cazarea şi masa deveneau două griji în minus pentru elevii conştiincioşi şi destul de motivaţi pentru a-şi depăşi condiţia. „Criteriul principal de selecţie a copiilor este dorinţa lor de a ajuge cât mai departe. Contează, desigur, şi situaţia lor şcolară şi materială, însă, dincolo de potenţialul cu care au fost înzestraţi, cântăresc enorm aspiraţiile lor spre mai bine, spre mai sus. Apoi, una dintre condiţiile obligatorii pentru a fi beneficiar al acestei burse este voluntariatul. Fiecare copil trebuie să facă, anual, 30 de ore de voluntariat. Nu contează unde sau pe cine ajută, este alegerea lor, însă aşa li se dezvoltă simţul civic şi contribuie la o lume mai bună“, explică Daniel Murariu.
Un alt obiectiv al fundaţiei este susţinerea activităţii didactice desfăşurate în şcolile din comuna Prisăcani, unde bunicul său a fost dascăl şi director ani în şir. De la înfiinţarea organizaţiei, Daniel Murariu a donat calculatoare, table, premii elevilor la sfârşit de an şcolar, cadouri de Crăciun şi de Paşte. Şi toamna acesta, odată cu începerea şcolii, a fost în Prisăcani şi a mai oferit un computer, câte 100 de lei fiecărui profesor pentru fondul clasei şi cinci cutii mari cu materiale didactice. „Îi suntem recunoscători domnului Daniel Murariu. Ajutorul său ne prinde mereu foarte bine. An de an, ne binecuvintează comunitatea, ajută şcoala, ajută copiii, este un adevărat exemplu pentru oricine doreşte să schimbe ceva în jurul său“, a precizat Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani.

Nu în ultimul rând, fundaţia sa a fost implicată şi în şapte misiuni medicale desfăşurate în zonele rurale din Iaşi. Medici cu diverse specialităţi, rezidenţi şi studenţi din SUA şi din Iaşi au colindat satele din judeţ, oferind asistenţă medicală persoanelor bolnave şi bătrânilor care nu se puteau deplasa pentru un consult în afara localităţii.

Un autoturism Dacia Duster pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

Daniel Murariu s-a dedicat activităţilor de binefacere atât prin intermediul propriei fundaţii, dar şi ca membru al Clubului Rotary Honolulu Sunset – District 5000 Hawaii. În 2011, a devenit parte a acestei organizaţii şi s-a implicat deja în cinci proiecte internaţionale, trei dintre ele pentru oraşul Iaşi. Primul a vizat dotarea Clinicii de Cardiologie Pediatrică a Spitalului „Sf. Maria“ cu aparatura necesară, iar al doilea a constat în donarea unui autoturism Dacia Duster Spitalului de Pneumoftiziologie, pentru a ajuta la monitorizarea şi tratarea bolnavilor TBC din satele ieşene. Al treilea proiect se va derula începând cu luna acesta, pentru o perioadă de şase luni, şi are ca obiectiv sprijinirea mamelor abuzate şi a copiilor lor. Pentru toate aceste acţiuni şi pentru determinarea de a-şi duce la bun sfârşit misiunile caritabile, Daniel Murariu a primit din partea Statului Hawaii o distincţie, – State of Hawaii Proclamation -, iar din partea celor 49 de cluburi Rotary din Hawaii, tot ca recunoaştere a activităţii sale, un premiu special – Jerry Chang Peacemaker Award.

Comentarii