Premieră naţională: la Iaşi, preţul gigacaloriei scade cu 20 de lei

sâmbătă, 21 ianuarie 2017, 02:56
2 MIN
 Premieră naţională: la Iaşi, preţul gigacaloriei scade cu 20 de lei

Populaţia va plăti 245 lei în loc de 265 lei, în condiţiile în care Primăria va păstra aceeaşi subvenţie pentru anul în curs, la fel cu cea din 2016.

Iaşul este primul oraş mare din ţară care scade tariful la energia termică. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că reducerea pentru populaţie este de 20 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar, în medie, toţi clienţii sistemului centralizat (instituţii publice, so­cie­tăţi private/agenţi economici) vor plăti cu circa 11 lei/Gcal mai puţin pentru apă caldă şi căldură. Edilul-şef a precizat că evoluţia din ultimii ani a termoficării centralizate demonstrează că alimentarea cu energie termică în sistem centralizat a aglomerărilor urbane este soluţia optimă pentru furnziarea de apă caldă şi căldură în condiţii de eficienţă energetică, economii de costuri, confort, siguranţă în funcţionare şi protecţie a mediului înconjurător. „Re­ducerea preţului se datorează efectuării lucrărilor de modernizare şi reabilitare ale sistemului centralizat de încălzire, reducerii pierderilor de energie, managementului mai bun, reducerii de personal, în special a persoanelor ineficiente, co­municării mai bune între consumatori şi producător, stabilizării şi chiar creşterii numărului de clienţi“, a declarat primarul Chirica.

El a menţionat că reducerea preţului nu înseamnă că Primăria va majora subvenţia, iar populaţia va plăti 245 lei în loc de 265 lei. În 2017, Primăria va acorda o subvenţie de 10 milioane lei, suma fiind identică cu cea de anul trecut. Deocamdată, municipalitatea va lansa în consultare publică un proiect de hotărâre şi, ulterior, acesta va fi supus aprobării Consiliului Local. Conform proiectului, pentru clienţii racordaţi la reţeaua primară de termoficare (la magistrale, cu modul termic individual) preţul va fi de 236,89 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar pentru clienţii racordaţi la reţeaua secundară de termoficare (la punctele termice) ce nu fac parte din categoria populaţie preţul va fi de 323,07 lei/Gcal. În acelaşi timp, populaţia racordată la sistemul centralizat va achita 245,39 lei/Gcal (inclusiv TVA).

În cei patru ani de concesiune a sistemul către Veolia Energie Iaşi au fost implementate mai multe proiecte, iar lucrările de modernizare şi reabilitare au contribuit la creşterea randamentului global al sistemului integrat (producţie – transport – distribuţie) cu 5%. Totodată, pierderile pe reţele au scăzut cu 44%, în timp ce gradul de continuitate în furnizarea energiei termice la clienţi a fost în 2016 de peste 97% faţă de 70% în urmă cu patru ani. Investiţiile operatorului de termoficare s-au ridicat la peste 37 milioane lei, iar Primăria a implementat un proiect european în valoare de 250 milioane lei. În acest an, va fi demarat un alt proiect, în va­loare de 81,6 milioane lei, care presupune înlocuirea a 25 km de reţele primare şi a 50 km de reţele secundare. 

Comentarii