Dosarul „Semafoarele inteligente“, în care primarul e acuzat de o mită de 1,5 milioane de euro:

Premieră: şeful UTI Grup spune public că de la Iaşi i s-a cerut mită 10% din contract

sâmbătă, 22 octombrie 2016, 02:02
3 MIN
 Premieră: şeful UTI Grup spune public că de la Iaşi i s-a cerut mită 10% din contract

 „Au fost discuţii asupra unor obligaţii către primar“, a declarat Tiberiu Urdăreanu, coinculpat în dosarul în care ex-primarul Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită. Proprietarul UTI Grup admite că i s-a cerut, „voalat“, un comision pentru proiectul privind managementul traficului. Urdăreanu a recunoscut faptele şi în faţa procurorilor, însă este pentru prima dată când iese cu o declaraţie publică 

Patronul UTI Grup, societatea care a de­rulat proiectul privind managementul traficului din Iaşi, admite, într-un interviu acordat publicaţiei online profit.ro, că i s-a cerut mită în clar de la Iaşi pentru ca res­pectivul contract să fie onorat de către Primărie. Tiberiu Urdăreanu spune însă că licitaţia ar fi fost una corespunzătoare şi că „inter­venţiile“ ar fi apărut după semnarea contractului. „În momentul ăla, sfârşit de octom­brie (n.r., reţinerile din dosar au avut loc în octombrie 2015), noi eram într-un stadiu aproape de final cu contractul de la Iaşi. Contractul a fost şi este unul dintre cele mai mari contracte din Europa de Est, a fost o licitaţie internaţională. Sigur că există întodeauna loc de discuţii asupra felului în care a fost obţinut un contract cu statul. Cert este că, orice s-ar spune, licitaţia a fost licitaţie, contractul a fost ve­rificat din toate punctele de vedere, inclusiv în faza de licitaţie“, a spus Tiberiu Urdă­reanu, pentru sursa citată.

Acesta a invocat anumite „obigaţii“ către primarul din Iaşi, Gheorghe Nichita, admiţând astfel, pentru prima dată în public, că acesta din urmă i-ar fi solicitat mită. „Ce a intervenit după aceea (n.r. – după licitaţie), a intervenit în sensul unor discuţii, promisiuni ale unor avantaje care s-ar putea da la un anumit moment. La fel de cert este că nu s-a plătit niciun comision, nimănui. Este însă adevărat că au fost discuţii «indirecte» şi «voalate», cum scrie în rechizitoriu, asupra unor obli­gaţii către primarul Iaşului şi, conform Co­dului Penal, astfel de discuţii sau promisiuni echivalează cu fapta de corupţie“, a mai spus Tiberiu Urdăreanu. 

UTI ar mai vrea de la Iaşi „nişte milioane“

Patronul UTI Grup a vorbit şi despre sistemul de management al traficului din Iaşi, despre care a precizat că „a fost instalat şi funcţionează“. Susţine însă că firma sa ar mai avea de recuperat „nişte milioane“. „Desigur, aşa cum se întâmplă la mai toate proiectele, nu este plătit integral. Deşi s-a semnat recepţia, au uitat că mai sunt de plătit nişte milioane, şi că cei care au lucrat zi şi noapte să respecte cerinţele contractuale merită şi ei să-şi primească salariile. Cert este însă că, în speţa respectivă, compania UTI nu a fost implicată, sunt implicat doar eu, ca persoană. Compania nu a avut de suferit decât indirect, prin faptul că eu, ca acţionar majoritar, am fost implicat, dar compania nu este parte şi nu a fost deloc implicată în dosarul respectiv.“  Tiberiu Urdăreanu a fost arestat la domiciliu pentru o perioadă în acest dosar, alături de el mai fiind cercetaţi în dosar, pe lângă Gheorghe Ni­chita, omul de afaceri ieşean Gabriel Mar­darasevici, dar şi un alt angajat al UTI.

Mita: 10 % din proiectul de 70 milioane de lei

Potrivit DNA, din proiectul menţionat, a cărui valoare s-a ridicat la 70 de milioane de lei, Nichita ar fi pretins o mită de 10% din va­loarea proiectului, adică echivalentul a circa 1,5 milioane de euro. Jumătate din această sumă, adică 3,6 milioane de lei, ar fi fost viraţi de UTI către o firmă care ar fi colectat mita pentru Nichita. 

Comentarii