Dle ministru al Justiţiei, iată care sunt adevăratele probleme ale legislaţiei penale!

Procurori umiliţi cu legea-n mână de un interlop. Răsturnare de situaţie incredibilă!

sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN
 Procurori umiliţi cu legea-n mână de un interlop. Răsturnare de situaţie incredibilă!

Interlopii fugari după răfuiala cu săbii şi bâte din Canta pot răsufla uşuraţi. După zece zile în care Poliţia nu a reuşit să-i găsească, timp în care s-au emis şi mandate de arestare în lipsă, părţile vătămate şi-au retras, ieri, plângerile prealabile. Infracţiunile pentru care s-a cerut arestarea au dispărut astfel, bătăuşii putând fi cercetaţi doar pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, infracţiune pentru care legislaţia nu permite arestarea preventivă. E o situaţie absurdă pentru anchetatori, care s-au văzut nevoiţi – atenţie!, să ceară instanţei anularea propriului referat de arestare. O situaţie cum nu s-a mai văzut la Iaşi, cauzată poate de o lipsă de tact a anchetatorilor, dar mai ales de vădite lacune legislative cu privire la principiul retragerii plângerii prealabile.

Răsturnare de situaţie incredibilă în dosarul răfuielii interlope din cartierul Canta. Cele două victime ale interlopilor Vandam, Diego şi Vasile Constantin şi-au retras ieri, în mod subit, plângerile depuse împotriva celor trei. Retragerea plângerii pune Poliţia şi Parchetul într-o situaţie extrem de delicată, deoarece infracţiunea pentru care se ceruse arestarea preventivă a interlopilor – lovire şi alte violenţe – nu mai există. Ieri, interlopii ieşeni erau daţi în continuare în urmărire naţională, însă apărătorii lor au depus contestaţie împotriva deciziei prin care, pe 8 noiembrie, s-a dispus arestarea lor. Cel mai probabil, contestaţia va rămâne fără obiect deoarece, ieri, anchetatorii au cerut revocarea mandatului de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare. S-a ajuns la situaţia absurdă ca poliţiştii şi procurorii să ceară judecătorilor eliberarea celor pe care, acum trei zile, îi voiau în spatele gratiilor. În condiţiile în care inculpaţii nu au fost încarceraţi nici măcar un minut, fiind daţi în urmărire naţională. Duminică, Judecătoria va tranşa această situaţie fără precedent pentru Iaşi.

O lacună legislativă?

În ediţia de ieri, „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în exclusivitate detaliile răfuielii interlope din dimineaţa zilei de 29 octombrie. Atunci, în urma unui conflict mai vechi – pornit de la un joc de cărţi, Vandam Constantin, considerat de oamenii legii capul unei familii interlope din oraş, a atacat, în plină stradă, alături de alţi membri ai familiei sale, maşina în care se aflau Loredana Vartic şi Constantin Berescu. Agresorii ar fi folosit săbii şi bâte, în urma incidentului atât Vartic, cât şi Berescu fiind răniţi. A doua zi, ambii au depus plângeri penale împotriva membrilor familiei Constantin, prezentând şi certificate medico-legale de 5-6 zile, respectiv 7-8 zile de îngrijiri medicale. În baza plângerilor celor doi, anchetatorii au deschis dosare penale pentru infracţiunile de „lovire şi alte violenţe“ şi „distrugere“. În subsidiar, procurorii au început urmărirea penală şi pentru „ultraj contra bunelor moravuri“, considerând că răfuiala cu săbii din plină stradă a provocat o stare de temere locatarilor din zonă.

Potrivit legislaţiei penale, arestarea preventivă se dispune pentru infracţiuni al căror cuantum de pedeapsă ajunge măcar la 5 ani de închisoare. Vandam, Diego şi Vasile Constantin nu au fost găsiţi nici la percheziţii şi nici nu a venit de bună voie la Poliţie pentru a fi audiaţi, motiv pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a solicitat arestarea lor preventivă, în lipsă, pentru o formă a infracţiunii de „loviri şi alte violenţe“ pentru care pedeapsa maximă e de 5 ani. Surse judiciare ne-au precizat că, de regulă, anchetatorii se feresc să ceară arestarea doar pentru această infracţiune, tocmai de teama posibilităţii retragerii plângerii. În cazul celor trei agresori, Judecătoria a admis propunerea de arestare, însă mandatul nu a putut fi pus în executare deoarece interlopii nu au fost de găsit. 

Ieri, la orele prânzului, Loredana Vartic şi Adrian Berescu au mers la Poliţie şi şi-au retras plângerile prealabile. Informaţia a fost confirmată pentru „Ziarul de Iaşi“ atât de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, cât şi de avocatul lui Vandam Constantin, Cristian Constantin Curcă. Acesta din urmă ne-a declarat: „Când am afirmat că dosarul acesta este într-o etapă incipientă, am greşit. Dosarul prezintă leziuni incompatibile cu viaţa, iar acum e în moarte clinică. Familia lui Vandam (20 ani) consideră că acesta este, în mod superficial, un «trofeu» pentru organele judiciare locale şi precipitarea este caracteristica pregnantă a activităţilor desfăşurate.“

A intervenit staborulAm încercat să obţinem un punct de vedere şi de la reprezentanţii Parchetului, însă aceştia nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri. Retragerea plângerii prealabile este una dintre prevederile din legislaţia penală care creează cele mai mari frustrări pentru organele de anchetă. Ea împiedică tragerea la răspundere penală a unor persoane care, chiar dacă sunt vinovate de infracţiuni cum ar fi lovirea, distrugerea sau chiar violul, sunt iertate de victimele lor. Cele mai multe retrageri ale unor plângeri prealabile sunt întâlnite atunci când agresorii sau victimele sunt membri ai comunităţii ţigăneşti. În rândul acestor comunităţi există o aşa-numită „judecată ţigănească“, realizată de o instanţă denumită „stabor“. Pentru romi, decizia staborului este mai presus de cea a organelor de anchetă penală, ne-au explicat oameni apropiaţi comunităţii. Rudele lui Vandam Constantin au spus poliţiştilor care îl căutau pe interlop că acesta refuză să se predea până la realizarea judecăţii ţigăneşti. În trecut, Vandam a mai fost cercetat pentru o agresiune, după ce a atacat cu toporul uşa unei spălătorii auto. Interlopul a scăpat atunci de răspunderea penală după ce s-a împăcat cu victima.

Comentarii