Proiect de asistenţă psiho-socială pentru o sută de bătrâni

miercuri, 21 iunie 2017, 19:12
2 MIN
 Proiect de asistenţă psiho-socială pentru o sută de bătrâni

Peste 100 de vârstnici internaţi în ultimul an în Clinica de Geriatrie şi Gerontologie a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“ au beneficiat de asistenţă psiho-socială în urma proiectului „O viaţă demnă pentru fiecare!“. 

Încheierea proiectului, care este finanţat de către Primăria Municipiului Iaşi, a fost marcată ieri, printr-o conferinţă de închidere la care au fost prezenţi atât reprezentanţi ai unităţii medicale, prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Clinicii de Geriatrie, alţi medici din clinica respectivă şi din spital, cât şi conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, preşedinte al Asociaţiei Psiterra şi cadru didactic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, precum şi Aliona Dronic, psiholog, şi Roxana Necula, asistent social. În urma proiectului, una dintre concluziile trase de către aceştia a fost că vârstnicii au nevoie de suport emoţional şi psihologic, deoarece se simt singuri sau izolaţi în societate, manifestând din această cauză oscilaţii emoţionale. „În urma discuţiilor cu ei s-a observat că după ce au vorbit, li s-a ridicat moralul, şi-au adus aminte de tinereţe, s-au uşurat într-un fel. Se simt despovăraţi, se descarcă vorbind, mai ales despre copii, despre problemele lor, folosind psihologul ca o persoană de încredere“, a precizat conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, manager de proiect.

Cu toate acestea, deşi majoritatea vârstnicilor se simt la un moment dat neglijaţi, puţini dintre ei ajung să recunoască, preferând să ascundă ceea ce simt. „Deşi s-au simţit neglijaţi, au spus că sunt conştienţi de faptul că au copii care sunt ocupaţi, că au alte probleme, într-un fel le căutau justificări. De obicei, vârstnicii ajung să trăiască abuzul, de orice fel, în tăcere“, a explicat Aliona Dronic, psiholog. Reprezentanţii spitalului au propus şi o altă idee de proiect, prin care să se acopere şi problema pacienţilor vârstnici abandonaţi în spitale de către familiile lor. „Este o problemă majoră în societate care este subestimată, legată de faptul ca o parte importantă a societăţii este plecată din ţară. Ceea ce înainte părinţii noştri făceau pentru părinţii lor, acum nu se mai face şi este nevoie ca societatea să preia acest rol pe care îl acoperea înainte familia. Noi vedem această problemă şi încercam să o semnalizăm, fiind una gravă“, a precizat dr. Ionuţ Nistor,  purtător de cuvânt al unităţii medicale. 

 

 

Comentarii