PROIECT INTERESANT: Magistrală naţională de gaz Oneşti – Leţcani

marți, 21 martie 2017, 02:50
2 MIN
 PROIECT INTERESANT: Magistrală naţională de gaz Oneşti – Leţcani

Ministerul Economiei vrea să mărească capacitatea de livrare de gaz metan către Republica Moldova. România a livrat Republicii Moldova peste două milioane de metri cubi de gaze naturale prin gazoductul Iaşi – Ungheni în ultimii doi ani. 

Potrivit Ministerului Economiei, în prezent, autoritatea centrală are în lucru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze menite să asigure o capacitate adecvată de transport pentru Regiunea de Nord-Est a ţării, zona de consum Iaşi, şi care vor facilita, în acelaşi timp, utilizarea la capacitatea maximă a gazoductului Iaşi – Ungheni. „Aceste dezvoltări presupun realizarea unei conducte între Oneşti – Gherăeşti – Leţcani în lungime de 165 km şi 2 staţii de comprimare gaze la Oneşti, respectiv Gherăeşti“, se arată într-o adresă a Ministerului Economiei.

Conform sursei citate, pentru acest obiectiv este realizat studiul de fezabilitate, iar în prezent se elaborează proiectul tehnic. „Transgaz are stabilit un program de atragere a fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea lucrărilor de pe teritoriul României“, se precizează în document. În Republica Moldova, facilităţile vor fi dezvoltate de întreprinderea de stat (Vestmoldtransgaz), cu termen de execuţie în anul 2019. Referitor la capacităţile de transport gaze spre Republica Moldova, oficialii Ministerului Economiei spun că, în condiţiile actuale, prin gazoductul Iaşi – Ungheni, Transgaz ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h.

Dar, condiţiile tehnice şi configuraţia existentă a sistemului de transport gaze din Republica Moldova permit preluarea un debit maximum de 10.000 mc/h. „În anul 2015, livrările de gaze naturale către Republica Moldova s-au situat la nivelul de 1.086.905 mc (luna martie 695.718 mc, luna decembrie 391.187 mc). În anul 2016, livrările s-au situat la nivelul de 1.183.398 mc (luna aprilie 592.735 mc, luna august 391.663 mc)“, se mai precizează în adresa Ministerului Economiei publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.  

Comentarii