Proiecţii de film, concerte, vizite gratuite şi balet în Noaptea Albă a Iaşului

joi, 16 octombrie 2014, 17:28
3 MIN
 Proiecţii de film, concerte, vizite gratuite şi balet în Noaptea Albă a Iaşului

De la ora 19, în noaptea de sâmbătă spre duminică în 10 locaţii din oraş au loc manifestări cu această ocazie. Palatul Culturii şi Palatul Roznovanu vor putea fi vizitate, iar doritorii se vor putea plimba cu tramvaiul de epocă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 19, va avea loc Noaptea albă a Iaşului, un eveniment aflat la cea de-a V-a ediţie, organizat de Primăria Municipiului Iaşi. Acesta se încadrează în categoria de evenimente care sprijină Iaşul în competiţia „Iaşi, Capitală Culturală Europeană” şi va fi prezent în 10 locaţii prin diferite activităţi.

Astfel, la Casa „Sadoveanu” din vârful Copoului vor avea loc până târziu în noapte vizite gratuite, în serii din jumătate în jumătate de oră şi un spectacol susţinut de Cvartetul de coarte „Mezzo”.

La Muzeul Universităţii va avea loc o vizită gratuită cu ghid, iar la statuia „Cavaleristului în atac” de la Super Copou va avea loc o proiecţie de film şi un moment ce constă în iluminare arhitecturală la 100 de ani de la declanşarea primului război mondial.

Ieşenii care doresc vor putea vizita până târziu Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Al.I. Cuza” şi tot acolo vor avea loc două spectacole, primul este un concert cu „The vocals”, iar al doilea cu „Opis Band”.

Râpa Galbenă va prinde viaţă datorită proiecţiilor ce vor evoca perioada anilor ’20, iar Institutul de Anatomie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi va fi deschis pentru vizitatori . Totodată, la Institut vor răsuna acorduri de vioară şi chitară a celor de la Caffè Concert Duo.

O locaţie deosebită este şi Mănăstirea Golia, unde cei prezenţi pot vizita celebrul Turn al mănăstirii.

Alte evenimente au loc la Gară Iaşi, unde într-un salon special amenajat va fi o expoziţie de vederi cu Iaşul de altădată, ale lui Dumitru Grumăzescu şi un spectacol excepţional susţinut de Fanfara „10 prăjini”.

La sediul Palatului Roznovanu vor avea loc din jumătate în jumătate de oră vizite gratuite cu ghid, iar mai apoi un spectacol susţinut de Cvintetul „Academica”.

La Palatul Culturii veţi avea parte de acelaşi program de vizite gratuite, însă doar în holul central, ghidul fiind istoricul Sorin Iftimie, care va face şi o prezentare.

Noapte albă a Iaşului se încheie cu două momente artistice, este vorba de momentul de dans susţinut de balerini ai Operei Naţionale Române din Iaşi şi spectacolul susţinut de „Glitter Girls”.

Atmosfera va fi completată de promenada trăsurilor de epocă care vor avea ca traseu Palatul Culturii – Teatrul Naţional, promenada maşinilor de epocă, care vor prelua oameni în fiecare staţie pe traseul Gară – Universitate. Tineri îmbrăcaţi în ţinute specifice perioadei vor fi gazde în tramvaiul de epocă ce va circula din Târgul Cucului în Copou. Călătorii vor fi serviţi cu ceai şi fursecuri, ca în vremurile de altădată.

RATP Iaşi pune la dispoziția călătorilor, în „Noaptea albă a Iaşului”, un traseu de poveste cu tramvaiul de epocă. Mijlocul de transport, restaurat după primul tramvai care a circulat în Iaşi în anul 1900, va fi scos la stradă pe data de 18 octombrie şi va face curse gratuite între orele 19:00 -24:00 pe traseul Târgu Cucu-Copou.  

Comentarii