PUG-ul propune extinderea spaţiilor verzi din Iaşi. Ce zone sunt vizate

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:58
2 MIN
 PUG-ul propune extinderea spaţiilor verzi din Iaşi. Ce zone sunt vizate

În baza prevederilor din noul Plan Urbanistic General, suprafaţa spaţiului verde din oraş va fi de circa 35,46 metri pătraţi pe cap de locuitor. Norma europeană prevede un minim de 26 mp/locuitor.

Suprafaţa spaţiilor verzi de pe raza municipiului ar urma să se dubleze în maximum zece ani. În baza prevederilor din noul Plan Urbanistic General (PUG), suprafaţa spaţiului verde va fi de circa 35,46 metri pătraţi pe cap de locuitor. În prezent, aceasta este de 22,85 mp/cap de locuitor, sub valoarea impusă de Guvern în baza normelor europene (minimum 26 mp/cap de locuitor).

Conform datelor din PUG, suprafaţa actuală a spaţiilor verzi din municipiu este de 685,5 ha, iar, în urma implementării măsurilor prevăzute în acelaşi document, aceasta ar urma să crească la 1.297,68 ha. Proiectanţii PUG-ului au raportat suprafeţele la un număr de aproape 370.000 de locuitori ai Iaşului, în contextul în care, la 1 ianuarie 2015, conform Institutului Naţional de Statistică, populaţia municipiului era puţin peste 357.000 de persoane.

Principalele zone unde PUG-ul propune extinderea spaţiilor verzi sunt între Copou şi Şorogari (Valea Cacainei), Cicoarei şi Ciric.

Problemele actuale ale spaţiilor verzi

Potrivit informaţiilor din PUG, locuitorii din cartierele Copou şi Păcurari beneficiază de cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi (371.706 mp). Cele două cartiere formează prima zonă delimitată în inventarul actual al spaţiilor verzi. Celelalte zone sunt Centru (fără A. Panu şi zona Palat) – TătăraşiGară (297.088 mp), Centru (A. Panu şi Palat) – Podul RoşPodul de PiatrăZona IndustrialăSocolaBuciumTudor Vladimirescu (261.803 mp) şi CUGNicolinaFrumoasaMirceaGalataCantemirAlexandru cel BunDacia (298.918 mp).

În total, sunt inventariate circa 220 de spaţii verzi. La aceste suprafaţe se adaugă sere şi pepeniere (260.000 mp). Printre problemele semnalate în zonele cu spaţii verzi se numără, conform PUG-ului, arbori îmbătrâniţi şi bolnavi, rădăcini neextrase ale unor arbori tăiaţi la nivelul solului, nerespectarea în anumite cazuri a distanţelor minime de plantare, inserţia aleatorie a unor plantări cu trandafiri, asocierea neinspirată a unor specii de arbori şi arbuşti sau aglomerarea în acelaşi cadru vizual a unor grupări contrastante de arbori şi arbuşti cu o mare diversitate de talii, forme sau colorit, în defavoarea echilibrului şi armoniei.

Totodată, proiectanţii PUG-ului vorbesc despre arbori care prezintă leziuni cauzate de intervenţia omului (încrustaţii pe trunchi, jupuiri ale coajei, ciotori apărute urmare a ruperii ramurilor) şi despre diverse urmări ale acţiunii nocive ale unor fenomene atmosferice. Noul plan strategic în urbanism va fi aprobat de consilierii locali în prima parte a acestui an.

Comentarii