Puşcărie pentru ieşeanul care l-a ucis cu un pumn pe atletul Ştefan Pavel

miercuri, 17 decembrie 2014, 02:57
2 MIN
 Puşcărie pentru ieşeanul care l-a ucis cu un pumn pe atletul Ştefan Pavel

În primă instanţă, bărbatul care l-a lovit pe sportiv fusese condamnat cu suspendare. Instanţa de apel a schimbat modul de executare a pedepsei. Ştefan a fost campion naţional şi medaliat cu bronz la campionatele europene.

Sentinţă definitivă în dosarul morţii atletului ieşean Ştefan Pavel (foto), decedat toamna trecută în urma unui conflict la discotecă. După ce Tribunalul Iaşi stabilise, în vară, o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru agresorul Vasilică Baciu, instanţa de control judiciar, Curtea de Apel, a schimbat ieri modul de încadrare a pedepsei. Judecătorii au decis astfel ca Baciu să primească tot patru ani de închisoare, însă în regim de detenţie. Au fost păstrate celelalte dispoziţii ale sentinţei iniţiale, printre care şi plata către familie a unor daune materiale de 19.000 de lei şi a unor daune morale de 200.000 de lei.

Filmul tragediei

Potrivit actului de acuzare, pe 21 septembrie 2013, în jurul miezului nopţii, agresorul s-a întâlnit cu alţi cinci prieteni în clubul Skin din Iaşi, acolo unde au consumat vodcă până la ora 3. Ulterior, grupul s-a îndreptat spre clubul Artemis, de pe Elena Doamna. În jurul orei 4.30, Vasilică Baciu s-a întâlnit cu fostul atlet de performanţă Ionel Ştefan Pavel, cu care, potrivit rechizitoriului, se cunoştea din copilărie.

„Cel mai probabil pe fondul consumului de alcool, între inculpat şi victimă a izbucnit o ceartă, cel din urmă (spor­tivul, n.r.) scuipându-l pe inculpat. Pentru a preîntâm­pina o altercaţie, agentul de pază i-a despărţit şi a aplanat conflictul dintre cei doi“, au precizat pro­curorii.

Ulterior, Ştefan Pavel ar fi ieşit afară din local, fiind ur­mat de Vasilică Baciu, care, din pragul uşii, l-a lovit în zona pi­cioa­relor. Victima l-a îmbrâncit pe Baciu, care, mai apoi, l-a lovit puternic cu pumnul în zona feţei. Ştefan Pavel a căzut şi s-a lovit cu capul de pavaj, rămânând incon­ştient. Lovitura agresorului a fost atât de puternică încât acesta a căzut pe caldarâm şi ulterior. După ce s-a ridicat, Baciu a în­cercat să-i acorde primul ajutor lui Pavel, între timp fiind solicitată şi o ambulanţă. Victima a fost transportată în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie, acolo unde a decedat două săptămâni mai târziu, pe 4 octombrie.

În timpul audierilor, Vasilică Baciu a recunoscut comiterea faptei. Ştefan Pavel avea 26 de ani, el fiind fost campion naţio­nal la atletism şi medaliat cu bronz la Campionatele Europene.

Comentarii