Record negativ în aceste zile de sărbătoare: 400 de solicitări pe zi la Ambulanţa Iaşi

joi, 29 decembrie 2016, 02:55
2 MIN
 Record negativ în aceste zile de sărbătoare: 400 de solicitări pe zi la Ambulanţa Iaşi

Solicitări record la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi în Ajunul Crăciunului şi în cele trei zile de sărbătoare. Conform reprezentaţilor SAJ, în cele patru zile, 1.574 de ieşeni au solicitat intervenţia unui echipaj medical pentru diferite afecţiuni. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate în a treia zi de Crăciun, marţi, pe 27 decembrie, când în timpul zilei au apelat 258 de persoane, iar noaptea 200, în total fiind vorba despre 458 de solicitări pe parcursul unei singure zile. 

În ajunul Crăciunului, solicitările au fost în număr de 364, în prima zi de Crăciun, inclusiv în tura de noapte, solicitările au ajuns la 363, iar în a doua zi au fost înregistrate 291 de solicitări. Majoritatea au fost solicitări pentru afecţiuni digestive, dureri abdominale, stări de ebritate sau acte de violenţă. 

SAJ a lucrat la capacitate maximă şi în cursul zilei de ieri, până la ora amiezii fiind înregistrate deja 46 de solicitări în aşteptare şi niciun echipaj liber care să poată ajunge la solicitări. „Sfatul nostru pentru populaţie este să solicite intervenţia unui echipaj medical doar atunci când este cu adevărat nevoie. Numărul echipajelor este oricum insuficient, în timpul unei ture de 12 ore se intervine cu un număr de 15-16 echipaje în municipiu şi în localităţile arondate şi cu 15-16 echipaje organizate pe substaţii de ambulanţă pentru celelalte localităţi din judeţ“, a explicat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ.

Reprezentanţii SAJ susţin că multe dintre solicitări nu necesită intervenţia unui echipaj medical, ajungându-se în situaţia de a aloca resurse la un caz care nu reprezintă o urgenţă. „Este nevoie ca numărul echipajelor să fie dublat, însă avem nevoie şi din partea populaţiei de înţelegere, să sune atunci când este neapărată nevoie şi să folosească şi alte sistemte de acordare a asistenţei medicale, cum ar fi medicul de familie sau ambulatoriul. În caz contrar, se ajunge la situaţia de a pune presiune pe noi şi pe Unităţile de Primire Urgenţe, oamenii fiind apoi revoltaţi şi revenind cu telefoane în care se apelează la ameninţări“, a completat purtătorul de cuvânt al SAJ. 

Comentarii