Reprezentanţii universităţilor şi ai autorităţilor locale, la deschiderea anului la UMF

luni, 02 octombrie 2017, 01:57
3 MIN

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ din Iaşi a avut loc ieri după-amiază, evenimentele desfăşurându-se în Piaţa Naţiunii, pe Esplanada UMF.

În prima parte a evenimentului, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, şi invitaţii speciali, şi-au prezentat mesajul pregătit pentru noii studenţi ai universităţii şi pentru cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ superior.

Pe scenă au urcat, pe lângă rectorul UMF, şi Ioana Grigoraş, preşedintele senatului Universităţii, dar şi prorectorii şi decanii UMF. Alături de aceştia au fost prezenţi şi prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul Univesităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universităţii Naţionale de Arte „Gerge Enescu“, Cătălin Tănase, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

De asemenea, printre invitaţi s-au numărat şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, dar şi Genoveva Farcaş, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Primul care a luat cuvântul a fost rectorul UMF, Viorel Scripcariu, care a transmis celor prezenţi că „educaţia este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea, spunea Nelson Mandela. Pentru bobocii de anul trecut am încercat să sintetizez totul într-o frază, în faptul că educaţia este biletul pentru o călătorie reuşită. Educaţia nu înseamnă însă doar însuşirea de informaţii, ci şi o formare morală, şi nu în ultimul rând însuşirea unor principii călăuzitoare. Abdicarea de la normele morale se întoarce şi te loveşte mai apoi ca un bumerang“, a amintit rectorul.

Acesta a vorbit apoi de dificultăţile drumului ales de către studenţii de la medicină, subliniind, de asemenea, şi că rolul profesorilor de la UMF este acela de a le induce studenţilor, pe lângă informaţii, şi dorinţa de a studia pe cont propriu.

Vasile Vîntu, rectorul USAMV,  a fost cel care a vorbit în numele rectorilor universităţilor ieşene. „Mă simt extrem de onorat să fiu mesagerul şi celorlalte universităţi ieşene. Educaţia reprezintă o importantă carte de vizită a oraşului Iaşi, motivat de rezultatele deosebite obţinute de educaţia ieşeană şi de cercetarea din universităţile ieşene. Succesul în educaţie nu mai este de mult timp doar o transmitere eficientă de informaţii, ci şi modul în care acestea sunt aplicate. Având în vedere problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ superior, trebuie să investim mai mult în factorul uman“, a subliniat Vîntu, menţionând totodată că universităţile sunt locurile în care se formează viitorul ţării şi, prin urmare, ar trebui să oferim o atenţie crescută etapei de formare de care beneficiază tinerii în amfiteatrele universităţilor.

La deschidere au mai luat cuvântul şi Mihai Chirica, Maricel Popa, Marian Şerbescu, Genoveva Farcaş, Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a transmis mesajul IPS Teofan.

În cadrul festivităţii de deschidere, UMF a oferit şi o serie de premii pentru studenţii care s-au remarcat cu rezultate deosebite în anul universitar precedent, studenţii fiind aleşi de către decanii fiecărei facultăţi.

În cea de-a doua parte, UMF a pregătit pentru cei prezenţi un cadou muzical, fiind invitaţi în acest an soprana Elena Moşuc şi tenorul Mihai Urzicana, acompaniaţi de orchestra „Camerata Regală“, dirijată de Constantin Grigore.

Comentarii