Respectând tradiţia de 20 de ani, PSD propune trei membri de partid pentru funcţia apolitică de prefect

sâmbătă, 04 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Respectând tradiţia de 20 de ani, PSD propune trei membri de partid pentru funcţia apolitică de prefect

Social-democraţii propun trei variante pentru funcţia apolitică de prefect. Biroul Permanent Judeţean al PSD s-a întrunit ieri după-amiază pentru a stabili lista celor care vor fi susţinuţi pentru funcţia de prefect şi pentru eventualele funcţii libere de secretar de stat ce ar putea fi ocupate de ieşeni. 

„S-au cerut CV-uri din partea celor interesaţi şi s-a dis­cutat cu fiecare în parte. Am în­cercat să promovăm cât mai mulţi tineri şi profesionişti, nepătaţi, cum s-ar spune. Propunerile făcute as­tăzi la Iaşi vor fi trimise la Bu­cureşti, unde conducerea colectivă a partidului va lua decizia finală“, a declarat liderul filialei judeţene a PSD, Maricel Popa.

Iacoban, dat afară

Şedinţa BPJ a durat doar o oră şi jumătate, desfăşurându-se fără incidente. La cererea lui Popa, în sală au fost acceptaţi doar membrii Bi­roului, fostul deputat Sorin Iacoban fiind nevoit să iasă. Membrii BPJ au avut surpriza să constate că, printre cele 32 de CV-uri depuse la sediul partidului, unele nu aparţineau unor membri PSD. După eliminarea acestora, au fost discutate şi votate cele rămase. Pentru funcţia de prefect, cele mai multe susţineri au fost obţinte, în ordine, de Marian Şer­bes­cu, consilier al prefectului, şi de doi şefi din cadrul Direcţiei Ge­nerale a Finanţelor Publice, Adrian Blănaru şi Mihai Jehac. Fost profesor de finanţe în cadrul Uni­versităţii „Petre Andrei“, Adrian Blănaru a fost singurul candidat la o funcţie care şi-a prezentat CV-ul către toţi colegii de partid. După votare el şi-a retras însă candidatura, oarecum nemulţumit, trecându-şi-o la cele pentru secretari der stat. de menţionat că Jehac a candidat din partea filialei municipale („aripa“ Chirica), în timp ce Şerbescu are susţinerea judeţului („aripa“ Popa).

Funcţia de prefect nu este sigură pentru niciunul dintre cei trei, existând posibilitatea ca aceasta să revină unui candidat susţinut de ALDE. Posibilitatea nu a fost discutată oficial în BPJ, dar s-a aflat pe buzele tuturor, pe holuri. De altfel, prin mediul politic ieşean a circulat ieri şi o variantă de prefect al ALDE: un secretar de comună. „La Centru s-au negociat poziţiile de prefect care vor reveni colegilor din coaliţie. ALDE a cerut 10 locuri de prefect. Din ce ştiu, s-au aprobat trei. Nu ştiu dacă şi Iaşul. Nu e exclus ca pentru postul de prefect să lupte trei şi să câştige al patrulea“, a spus un membru al BPJ. Acesta a precizat că protocolul de colaborare încheiat între PSD şi ALDE prevede posibilitatea ca în judeţele în care funcţia de pre­şedinte al Consiliului Judeţean şi cea de primar al municipiului de re­şedinţă au fost câştigate la alegerile locale din iunie de PSD, funcţia de prefect să revină unui candidat susţinut de ALDE. În această si­tuaţie, funcţia de subprefect ar reveni PSD, Marian Şerbescu fiind singurul dintre cei trei care a optat explicit şi pentru această variantă.

Propuneri pentru secretari de stat. Împăcare a taberelor adverse?

Pentru eventualele posturi de secretar de stat au fost selectaţi, în ordinea numărului de susţinători, Bogdan Alexa, Bogdan Cojocaru, Bogdan Balanişcu, Ionuţ Câm­peanu, Sorin Iacoban şi Cătălin Bulgariu. Cu excepţia lui Câm­peanu, toţi ceilalţi sunt membri ai filialei municipale a PSD sau apropiaţi ai conducerii acesteia, ceea ce ar putea sugera o împăcare a taberelor din PSD Iaşi. Pentru poziţia de purtător de cuvânt al filialei PSD au fost discutate două variante: Bogdan Balanişcu şi actualul purtător de cuvânt al CJ, Vlad Ciobanu, alegerea căzând pe acesta din urmă. Peste două săptămâni urmează să aibă loc o nouă şedinţă a BPJ, în care să se stabilească eventualele schimbări care se vor face la nivelul conducerii instituţiilor de­concentrate. 

Comentarii