O nouă modă printre politicieni şi oamenii de afaceri

Revelion forţat în România. Număr record de arestări şi condamnări în 2015!

vineri, 01 ianuarie 2016, 16:05
11 MIN
 Revelion forţat în România. Număr record de arestări şi condamnări în 2015!

Vacanţele de iarnă în ţări exotice par o amintire îndepărtată pentru tot mai multe persoane publice din România. „Împăraţi“, prinţi, miniştri, parlamentari, oameni de afaceri, înalţi funcţionari ai statului sau şefi din administraţia locală au prins, mai nou, gustul Sărbătorilor petrecute în ţară. Trimişi definitiv după gratii, instalaţi temporar la „Beciul Domnesc“ sau plasaţi în arest la domiciliu, cu toţii par să fi înţeles că e mai convenabil „huzurul“ pe banii statului. Sau vor fi înţeles mai demult? 

Instanţele din România au continuat în 2015 să aplice condamnări la ani grei de închisoare pentru fapte de corupţie sau fraude economice, o caracteristică fiind aceea că tot mai mulţi inculpaţi îşi recunosc vinovăţia pentru a beneficia de clemenţa judecătorilor. În 2015 a fost aplicată şi cea mai mare pedeapsă dată în România pentru corupţie. Este vorba de Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de omul de afaceri Dan Adamescu, care a primit 22 de ani de închisoare. Lista celor condamnaţi include foşti miniştri, parlamentari, primari, consilieri locali şi judeţeni, procurori, judecători, notari, poliţişti, generali de armată şi din MAI, înalţi funcţionari ai statului român, oameni de afaceri, directori de companii şi regii de stat.

Condamnaţi definitiv cu executare 

Cel mai bogat român conform topurilor de profil, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv pe 2 aprilie la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD“. Omul de afaceri este acuzat că a oferit un milion de euro finanţare pentru campania lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009, urmând ca un apropiat să fie numit ministru al Economiei, pentru a-i asigura preţuri preferenţiale la gaze naturale. În acelaşi dosar, liderul PSD Brăila, Bunea Stancu, a primit 3 ani de închisoare cu executare. 

Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu o avere estimată între 400 şi 500 de milioane de euro, a fost condamnat definitiv pe 8 iunie de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM. În acelaşi dosar, un alt om de afaceri prezent constant în topul celor mai mari averi, Marian Iancu, a primit 14 ani de detenţie. 

Fostul preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat definitiv pe 10 iunie de Curtea de Apel Bucureşti la 9 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudarea Transgaz Mediaş. 

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv pe 27 ianuarie de către instanţa supremă în dosarul privatizărilor strategice la 4 ani şi 8 luni închisoare, respectiv 4 ani închisoare cu executare. Pedepse grele au primit şi consultanţii străini Michal Susak – 4 ani, Vadim Benyatov – 4,6 ani, Stamen Stanchev – 5,2 ani. 

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată pe 16 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fosta ei consilieră Ioana Vârsta. 

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a primit o condamnare definitivă în luna februarie de 2 ani de închisoare cu executare, plus confiscarea sumei de 327.000 lei, într-un dosar legat de renovarea casei mamei sale din oraşul Voluntari. În acelaşi dosar, fosta şefă a ISC Irina Jianu a primit 5 luni închisoare cu executare. 

Patronul OTV şi fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv pe 4 martie la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru că l-a şantajat pe Ion Moţ, primar al comunei arădene Zarand, pentru a-l determina să-i dea suma de 200.000 euro. 

Şeful CJ Argeş, baronul PSD Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv în februarie la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. El este acuzat că a luat mită 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu – şi el în închisoare – şi că ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru şcoli în judet, lucrările fiind realizate de o firmă de casă a PSD. 

Spranumit „Împăratul“, Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost condamnat definitiv pe 18 iunie de instanţa supremă la 5 ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, după ce a luând mită 200.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a aranja un dosar economic la Curtea de Arbitraj. 

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş a fost condamnat definitiv pe 22 mai la 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Pedepse cu executare au primit şi 4 funcţionari din Primăria Sectorului 6. 

Vasile Avram, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv pe 8 aprilie la 3 ani închisoare cu executare în dosarul „Mită în elicopter“, el fiind acuzat de luare de mită şi tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Celor de mai sus li se adaugă o lungă listă de politicieni şi oameni de afaceri condamnaţi în anii anteriori şi care nu şi-au ispăşit încă pedeapsa, precum Dan Voiculescu sau Relu Fenechiu

Condamnaţi în primă instanţă

Alţi politicieni sau oameni de afaceri cunoscuţi, în frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea, aşteaptă cu emoţie anul 2016. Ei au fost condamnaţi în acest an în primă instanţă şi, aparent, doar o minune îi mai poate salva.

Astfel, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat pe 6 februarie de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare în dosarul prăbuşirii FNI. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 7,2 milioane dolari de la Vîntu.

Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogaţi români, patron al firmei de asigurări Astra şi al cotidianului „România liberă“, a fost condamnat pe 2 februarie la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a mituit judecători pentru a obţine o decizie favorabilă pentru una dintre firmele sale aflate în insolvenţă. În acelaşi dosar, Iosif Armaş, fost deputat PSD, a primit un an şi 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de Adamescu, a primit cea mai mare pedeapsă dată în România pentru corupţie, 22 ani închisoare.

Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost condamnat pe 23 martie de judecătorii instanţei supreme la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali“ în care a fost trimis în judecată în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. Pedepse cu suspendare au primit în dosar şi mai mulţi ofiţeri superiori de Armată.

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu a fost condamnat pe 20 martie de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. El este acuzat că a cerut mari sume de bani de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să câştige contracte din bani publici.

Pe 15 mai, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare de către instanţa supremă, el fiind găsit vinovat pentru fraudarea referendumului organizat pe 29 iulie 2012, în legătură cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, a fost condamnat pe 12 mai de Tribunalul Bucureşti la 7 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru inducerea în eroare a SC Rafo SA Oneşti, într-un contract de achiziţie de produse petroliere.

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat pe 3 iunie la zece ani închisoare pentru abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi nouă complici ai săi, persoane din fosta conducere a CFR sau şefi de servicii. Necolaiciuc a fost în iunie eliberat condiţionat într-un alt dosar.

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă.

Deputatul PMP (ex-PDL) Florin Popescu a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a cerut zeci de tone de pui grill pe care i-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012. Decizia nu este definitivă.

Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Decizia nu este definitiveă. Procurorii susţin că parlamentarul a pretins de la un om de afaceri 130.000 lei, bani destinaţi finanţării campaniei electorale.

Reţinuţi sau arestaţi preventiv

Spectacolul reţinerilor în miez de noapte a făcut deliciul presei şi a opiniei publice şi în 2015. De la prinţi până la foşti miniştri şi primari, tot mai multe persoane publice au făcut cunoştinţă cu Arestul Poliţiei, denumit ironic „Beciul Domnesc“.

Vedeta incontestabilă a anului 2015, în materie de cătuşe, a fost Elena Udrea. Fosta şefă de la Ministerul Dezvoltării a fost mai întâi arestată preventiv, la începutul lunii februarie, în dosarul Microsoft. A fost plasată ulterior în arest la domiciliu, pentru ca după numai câteva zile să fie arestată din nou, în dosarul „Gala Bute“. Elena Udrea a stat la „Beciul Domnesc“ alte 72 de zile, după care a fost dispus arestul la domiciliu. La sfârşitul lunii octombrie, DNA a cerut din nou arestarea preventivă a fostului ministru, în dosarul Hidroelectrica, Udrea fiind acuzată a primit mită 5 milioane de dolari. De această dată, cererea procurorilor a fost respinsă de Parlament, iar Udrea îşi va petrece Revelionul sub control judiciar.

Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost arestat preventiv după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri. În prezent, el este cercetat sub control judiciar. El este anchetat şi într-un al doilea dosar, după ce ar fi folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini trei firme pe care le controla prin interpuşi.

La începutul lunii septembrie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Potrivit DNA, un denunţător i-ar fi dat lui Oprescu mită de circa un milion de euro în timpul a circa 20 de vizite acasă la primarul Bucureştiului pentru contracte din bani publici. El este anchetat în prezent în arest la domiciliu, după două luni de şedere la „Beciul Domnesc“.

La începutul lunii noiembrie, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost arestat preventiv în dosarul Colectiv, alături de alte două angajate ale primariei. În prezent, el este anchetat sub control judiciar.

Şi primarul Sectorului 1 din Capitală, Andrei Chiliman, şi-a petrecut câteva nopţi la „Beciul Domnesc“. Fostul lider PNL şi complicii săi ar fi încasat ilegal aproape 10 milioane de euro, din atribuirea unor contracte de reabilitare a blocurilor din sectorul 1 unor firme agreate. La începutul lunii decembrie, el a fost pus sub urmărire într-un nou dosar.

La jumătatea lunii martie, instanţa supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie. Fostul lider PSD este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. El a fost pus ulterior în arest la domiciliu, pentru ca pe 16 decembrie instanţa să decidă cercetarea sa sub control judiciar.

La începutul lunii decembrie, deputatul PNL Ioan Oltean a fost plasat sub control judiciar, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că a intervenit la ANRP pentru despăgubirea ilegală a omului de afaceri Mihai Rotaru de la care ar fi primit mită 600.000 de euro. În acelaşi dosar, deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune după ce Parlamentul a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive.

A treia oară a fost cu noroc

Pe 15 decembrie, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce a luat mită 100.000 euro în contractul CET Govora. Este al treilea dosar în care senatorul PSD este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la dosarul „Turceni- Rovinari“, în care este judecat alături de fostul premier Victor Ponta.

Prinţul Paul a fost reţinut, pe 11 decembriăe, de către procurorii DNA, într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri din Ilfov. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu. În acelaşi dosar a fost arestat la domiciliu cunoscutul om de afaceri Remus Truică, iar ziaritul Dan Andronic este cercetat sub control judiciar. Prinţul Paul este acuzat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este cercetat sub control judiciar pentru constituire de grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală. În acelaşI dosar este cercetat sub control judiciar şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, un apropiat al fostului premier.

Cu o zi înaintea ajunului de Crăciun, fostul şef al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Narcis Neaga, a fost pus de DNA sub control judiciar pe cauţiune pe o durată de 60 de zile. El este acuzat de abuz în serviciu cu privire la lucrările la autostrada Sibiu – Orăştie.

Comentarii