Revine Dorobăţ în funcţia de director la Infecţioase chiar dacă e judecată pentru luare de mită?

vineri, 01 aprilie 2016, 04:55
3 MIN
 Revine Dorobăţ în funcţia de director la Infecţioase chiar dacă e judecată pentru luare de mită?

Profesorul Carmen Dorobăţ, managerul suspendat de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, poate reveni pe funcţia pe care a ocupat-o până în ianuarie 2015. 

Dorobăţ poate reveni manager al spitalului în care anul trecut, conform procurorilor, a luat mită, deoarece judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis să-i înlăture definitiv măsura preventivă de control judiciar, implicit interdicţia de a-şi exercita funcţia. Prin înlăturarea măsurii, Dorobăţ îşi poate relua funcţia de manager care în prezent este asigurată de infecţionistul Daniela Leca.

Potrivit dispoziţiei emise de Consiliul Judeţean (CJ) în iulie 2015, Leca a fost numită manager interimar „pe perioada suspendării contractului de management al profesorului Carmen Dorobăţ”. CJ a dispus suspendarea acestui contract în mai anul trecut, când Dorobăţ a intrat sub control judiciar. Momentan, potrivit reprezentanţilor CJ şi ai Spitalului de Boli Infecţioase, la nivelul celor două instituţii nu au ajuns documente oficiale care să ateste încetarea măsurii de control judiciar pentru Carmen Dorobăţ.

„Până în prezent, spitalul nu a primit nicio înştiinţare oficială de la CJ sau de la Curtea de Apel în acest sens şi nici profesorul Dorobăţ nu a depus vreo cerere prin care să solicite revenirea în funcţie”, a arătat dr. Dănuţ Teodor, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase.

Prof. Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie, după ce cu o zi mai devreme procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. În schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” să promoveze cu nota nouă examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ. În total, potrivit DNA, managerul împreună cu soţul său, ambii cadre didactice în acel moment la UMF, au primit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. 

Pe 18 martie, Tribunalul Iaşi decide în cazul medicului Carmen Dorobăţ, cercetat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, înlocuirea măsurii de arest preventiv în arest la domiciliu. Managerul a fost reţinut la domiciliu până pe 5 mai când instanţa a dispus instituirea măsurii de control judiciar. Odată cu această schimbare, infecţionistul a revenit manager în spital, CJ dispunând suspendarea suspendării contractului de management.

Ulterior, fostul manager interimar, dr. Mihnea Hurmuzache, a atras atenţia CJ că directorul în exerciţiu a încălcat o serie de clauze ale contractului de management. Atunci CJ a explicat că nu este în măsură să încheie contractul fără să-i fie propus acest lucru de CA al spitalului. Astfel, pe 29 mai, într-o şedinţă a CA, majoritatea membrilor au votat pentru această propunere însă formularea din adresa înaintată CJ a fost neclară, motiv pentru care CJ a respins adresa CA, cu toate că a luat act şi de procesul verbal al şedinţei în care se preciza concret rezultatul votului. Pe 14 iulie, La mijlocul lunii iulie, CJ a numit un nou manager interimar la Spitalul de Boli Infecţioase – Daniela Leca. 

CITIŢI ŞI:

Soţii Dorobăţ au ajuns acasă. Ea – arestată la domiciliu, el – sub control judiciar

 

Spre deosebire de soţia sa, care a fost plasată în arest la domiciliu, el va fi cercetat sub control judiciar, o situaţie ce permite mai multă libertate.

 

Comentarii