Rezultate mai slabe la titularizarea din acest an în Iaşi, dar superioare mediei pe ţară

marți, 21 iulie 2015, 07:51
5 MIN
 Rezultate mai slabe la titularizarea din acest an în Iaşi, dar superioare mediei pe ţară
Note de peste 7, care asigură titularizarea, au obţinut doar 42,72% din total, în condiţiile în care anul trecut procentajul a fost de 55,87%, cel mai mare din ţară. Chiar şi aşa, rezultatele de la Iaşi sunt superioare mediei pe ţară. Ce posturi sunt disponibile.

Note relativ mici la examenul de ocupare a unui post în învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi, dacă este să ne rezumăm doar la cei care vor să fie titulari, şi nu suplinitori. În urma susţinerii probei scrise din cadrul examenului de titularizare de anul acesta, în judeţ au fost admişi 1.172 de candidaţi, care au obţinut la inspecţia la clasă minim 8. Dintre aceştia, 994 sau prezentat, 118 au chiulit de la examen, iar alţi 58 s-au retras deoarece şi-au dat seama că nu sunt destul de pregătiţi pentru subiectele pe care le-au primit. În cursul zilei de ieri s-au afişat primele rezultate, cele dinainte de contestaţii, iar situaţia arată mai rău ca anul trecut. Note de peste 7, care asigură titularizarea în funcţie de postul disponibil, au obţinut 42,72% din total, în condiţiile în care anul trecut procentajul acestora a fost de 55,87%, cel mai mare din ţară. Note de peste 5, care asigură posibilitatea suplinirii calificate, au obţinut 73,85% (peste media naţională, care este de 73,85%). S-au obţinut astfel  420 de note peste 7.00, 67 de note fiind cuprinse între 9 şi 9,99, alte 143 de note fiind cuprinse între 8 şi 8,99, iar 206 note între 7 şi 7,99. În judeţ, un număr de 213 de candidaţi au luat sub 5. „Procentajele bune – atât cel al notelor peste 5, cât şi cel al notelor peste 7 – obţinute de candidaţii ieşeni depăşesc media naţională. Subiectele suficient de dificile şi complexe parcurse de candidaţi ne determină să afirmăm că cei 420 de profesori care au obţinut note peste 7 pot oferi garanţia unui învăţământ de calitate. Şi astăzi până la ora 15 se depun contestaţii, iar din experienţa anilor trecuţi ne aşteptăm la o creştere a procentajelor după această etapă”, a declarat Sabina Manea, purtătoarea de cuvânt a ISJ.

Galeria notelor de 1

Privind însă lista de pe site-ul Ministerului Educaţiei, observăm că există o mulţime de cadre didactice cu note de 1,2,3 şi 4, şi foarte puţine cu note de 8 şi 9. Explicaţia notelor mici poate fi dată şi prin prisma unul fapt de înţeles: unii profesori predau lucrarea după dictarea subiectelor, atunci când apreciază că nu pot lua o notă peste 7, ei nefiind interesaţi de notă, chiar dacă aceasta este şi 1, dacă aceasta nu asigură titularizarea. Doar patru note de 10 au fost luate în judeţ: două la religie, una la biologie şi una la muzică. Asta spre deosebire de anul trecut, când au fost înregistrate 13 note de 10 la acest examen: 3 la arte vizuale, 3 la educatori şi câte una la matematică, biologie, geografie, istorie, psihopedagogie specială, religie ortodoxă şi religie catolică. Cele mai slabe note au fost anul acesta luate la Psihopedagogie specială, aici majoritatea fiind cuprinse între 2 şi 4. Şi pentru că exemplele sunt la îndemână, observăm că o profesoară din Osoi a luat 3,20, alţi profesori din municipiul Iaşi 2,80 şi chiar 2,30, un altul din Fălticeni 3,90. Note mici s-au obţinut şi la chimie, unde s-a dat şi nota 1 curat, dar şi 1,05. Înţelegem că, la prima situaţie, candidatul a predat foaia goală pe catedră şi a părăsit sala de examen, însă la restul notelor cuprinse între 1 şi 1,99 este clar că dascălii au avut şi ei un aport minim.

Câte posturi sunt disponibile

Şi la Educaţie Fizică s-au obţinut note similare, un profesor din Iaşi a luat 1,80, iar un altul 1,40. Şi la limba engleză avem un profesor care a luat nota 3, la Geografie, un altul a obţinut 1,50, iar un coleg de-al său din Băceşti, nota 3,45. Şi la matematică şi istorie, biologie sau consiliere psihologică notele s-au păstrat în acelaşi registru. Până şi la Arte Vizuale, un profesor din Iaşi a reuşit să obţină 1,90 la examen. Proba s-a susţinut în trei centre de examinare, asta în funcţie de specializare. Este vorba de Colegiul "Emil Racoviţă", Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" şi Şcoala Gimnazială "Titu Maiorescu". Lista tuturor posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate din judeţul Iaşi cuprinde 1.524 de posturi, complete şi incomplete, din care în mediul urban 631, iar în mediul rural, 893. Dintre acestea, pentru angajare pe perioada nedeterminată sunt 262 (126 în mediul urban şi 136 în mediul rural), iar pentru angajare pe perioada determinată sunt 1.262 de posturi, respectiv catedre complete şi incomplete (505 în mediul urban şi 757 în mediul rural).

Pe ţară, 27 de dascăli au fost daţi afară pentru fraudă

La nivel de ţară, rata de promovare (cel puţin nota 5) înregistrată la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, înainte de depunerea contestaţiilor, este de 73,85%, mai mic decât anul trecut, când s-a înregistrat 79,88%, sau faţă de acum doi ani, când a fost 79,89%. Au fost transmise spre evaluare lucrările a 20.570 de candidaţi, din care 92 de lucrări au fost anulate la centrele de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs. Dintre aceştia, 40 de candidaţi au obţinut nota 10, faţă de anul trecut când au fost 158 de candidaţi cu notă maximă, un procent de 37,55% au obţinut note între 7 şi 9,99, iar 36,30% au obţinut note între 5 şi 6,99. Restul de 26,15% s-au situat în tranşa de note 1-4,99. Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Cluj (48%), iar cel mai scăzut, în judeţul Călăraşi (18,47%). Tot la nivel de ţară, un număr de 27 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă, doi dintre ei fiind din Iaşi. Contestaţiile la proba scrisă s-au depus în cursul zilei de ieri, iar rezultatele finale se vor afişa pe 24 iulie. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 27 şi 28 iulie.

 

 

Comentarii