România, între gargară gregară şi lucrul bine făcut

luni, 17 noiembrie 2014, 02:50
1 MIN
 România, între gargară gregară şi lucrul bine făcut

Ingrată situaţie să scrii în ziua unor alegeri cruciale un articol pentru a doua zi, după ce se va şti deja câştigătorul! Iniţial, m-am gândit să compun două tablete: una cu Ponta preşedinte, alta cu Iohannis preşedinte. Am renunţat la idee. Chiar nu doream sub nici o formă fie şi doar să-mi imaginez ţara condusă de-un mitoman notoriu. Aşa că am adunat câteva din postările mele din ultimele 4 zile de pe facebook.

13.11.2014

Măciuca „Băsescu”

Finalul dezbaterii de ieri:

„Victor Ponta: Da”l-ati studiat foarte bine pe Traian Basescu… Acum l-am vazut pe Basescu din nou, acelasi fariseism, incredere ca ii prosteste pe romani din nou. Voi trai in Romania fara Basescu si Iohannis.

Klaus Iohannis: Oare dl Basescu i-a prostit pe romani cand v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat, pe dvs v-a pus.”

Deci: Ponta şi-a mai dovedit odată (dacă mai era nevoie) vocaţia de duplicitate (de schizofrenic, dacă vreţi) – pe de-o parte, l-a copiat (plagiat, daca vreţi) binişor pe Băsescu, încercând să fie mereu ofensiv, înfipt, agresiv; pe de altă parte a încercat obsesiv să-i lipească lui Iohannis eticheta cu „Băsescu” pe frunte.

Ei bine, în cele din urmă, Iohannis i-a dat cu „Băsescu”-n cap!

*

Dacă mai era nevoie (evident că nu mai era) vreo dovadă cât de mincinos e Ponta: în Germania se puteau (şi se pot) organiza oricâte secţii de votare consideră MAE drept necesare pentru a permite tuturor românilor să voteze.

*

Complexă e firea intelectualului român imparţial şi are, evident, multe aspecte.

Comentariul unui prieten: <Prea lapidar, prea provocator… Ar trebui sa fie alegeri in fiecare luna ca sa ne definim, conturam: cine, ce, si cum suntem. Dupa ce iese Ponta, visul se sfarseste. O Romanie in care ne sfarsim urat zilele!>

Răspunsul meu: <Victore, m-au suparat unii care au facut misto de replica lui Iohannis (aia cu „E mai interesant citeodata” – sa te uiti pe pereti, adica), intelectuali fini care nu uitau sa specifice ca ei nu voteaza Ponta – dar nu reiesea c-ar vota…>

*

Sper din tot sufletul să nu pot scrie dupa ziua de duminică: noi le-am numărat minciunile/ ei ne-au numărat voturile…

14.11.2014

Aseara /deci joi/, am auzit cum bate cineva în uşă. Cine dracu’…? Deschid. Erau nişte tineri pesedei care umblau din uşă-n uşă şi împărţeau câte-o plasă cu sigla PSD-UNPR-PC şi „Victor Ponta preşedinte”: „Vă aşteptăm duminică la vot!”

Am luat plasa şi-am închis uşa după mine. În plasă: ziarul de campanie UNIREA nr.2, o brichetă şi un calendăraş, toate pline de ponţi. În sfârşit, mi-am zis, mă aleg şi eu cu ceva concret de la aceste alegeri! (Până acum n-am găsit decât un pliant de la ACL în cutia poştală – „Ruşine, Ponta! Ai semnat împotriva autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş!”, iar tot ieri am găsit pe stradă un pliant călcat bine de trecători care prezenta cifrele multe şi umflate şi cosmetizate ale prim-mincinosului ţării…).

De ce am luat plasa? Decât să ajungă la vreun mancurt, mai bine adaug eu ceva la mica mea colecţie de materiale electorale – măcar o să am date de comparat cu ce va veni.

Nu vise par ciudate cifrele astea???

„Oficialul MAI /Gabriel Oprea/ a declarat că, pentru turul doi de scrutin, Ministerul Afacerilor Interne a realizat 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante.”

Autocolantele ajung pentru o prezenţă la vot de cca 62%, buletinele depăşesc numărul celor cu drept de vot!

Sper să numere cineva nu doar buletinele, ci şi autocolantele care râmân! Căci, nu-i aşa, nr buletinelor folosite nu prea are voie să depăşească nr de autocolante folosite… (mai strici – habar n-am cum, dar să zicem) un buletin şi ceri altul, dar asta nu poate fi fenomen).

Culmea ar fi să nu fie suficiente autocolante (sau să se termine ici-colo, la anumite secţii esenţiale!) şi să (se)… blocheze votarea!

Sau, adunând voturile lui Iohannis, ale lui Ponta şi buletinele anulate să rezulte… 13.000.000!!!

/Scăzând cele 11.808.375 de timbre din 13 milioane de buletine, am obţine o fraudă netă de… 1.191.625 de voturi!/

15.11.2014

OK, s-a stricat oarecum vremea, dar însă şi totuşi: îşi anunţaseră prezenţa peste 1800 de persoane (doar pe fb, clickând pe „Particip” adică!), dar n-au fost decât 300 (Ziarul de Iaşi), poate 400 (Realitatea TV).

În drum spre mitingul de protest, am trecut prin Palas – multă lume, mulţi tineri… Şi acolo, de, era şi la căldurică…

16.11.2014

Am ieşit la opt şi un sfert din casă, am votat, am mers să-mi iau Gazeta. La chioşc, un bărbat pe la vreo 40 de ani către chioşcarul pensionar:

– Ce-i atât de greu să votezi? Iei buletinul de vot, intri în cabină, te uiţi în stânga, te uiţi în dreapta şi votezi!

*

Curat curaj! Tata Puiu a aşteptat să vadă cum se termină meciul cu Irlanda de Nord, apoi a hotarât să-l susţină pe micul Ceauşescu! Public adică. Chiar n-are fler de politician!

*

Jucătorii naţionalei nu ascultă de Tata Puiu!

(Referire la o ştire din Gazeta sporturilor: „PUIU e cu Ponta, jucătorii cu Iohannis!”)

*

Tare (Bine)!: „Cum am chemat poliţia, a şi scăzut prezenţa la vot…" (Luminiţa Corneanu, observator electoral) – au tulit-o, adică, infractorii electorali!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist 

Comentarii