Ruşine, dlor magistraţi! Criminalul unui olimpic îşi va face sărbătorile acasă

sâmbătă, 20 decembrie 2014, 03:00
4 MIN

O sentinţă scandaloasă: criminalul unui olimpic îşi va face sărbătorile acasă, în timp ce părinţii băiatului îşi vor plânge fiul. Totul în urma unei soluţii revoltătoare pronunţate de justiţia ieşeană în cazul tragic al uciderii în trafic a unui băiat excepţional, cu tot viitorul în faţă. Judecătorii au decis să trimită acasă de Sărbători un inconştient care s-a urcat beat mort la volan, omorând băiatul pe trotuar. Decizia judecătorilor a fost completată de interţia procurorilor, care consideră că în acest caz nu se impune contestarea eliberării din arest. Tatăl băiatului ucis este disperat, însă îşi declară neputinţa. “Sunt profund indignat, însă respect soluţia judecătorilor”, ne-a spus Marius Boţolan. Cel care i-a ucis fiul, Dan Trufin, avea o alcoolemie vecină cu coma în momentul tragicului eveniment. 16 zile: atât a stat în puşcărie şoferul-criminal, care urmează a fi trimis acasă azi după-amiază.

Justiţia ieşeană înfige un cuţit în inimile unei familii îndoliate, al cărei fiu a fost ucis de un şofer inconştient. Judecătorii şi procurorii ieşeni au decis să trimită acasă un inconştient de 59 de ani, vinovat de moartea unui băiat olimpic care avea toată viaţa înainte. Soluţia este cel puţin ciudată, ucigaşul fiind eliberat după ce a executat doar jumătate din mandatul de arestare emis pe numele său la începutul acestei luni. Bizară este modalitatea de reacţie a procurorilor ieşeni, care au precizat ieri reporterilor noştri că nu vor contesta soluţia luată de colegii lor judecători. Cei mai afectaţi sunt părinţii elevului de 18 ani ucis. Vizibil afectat de decizia justiţiei, tatăl băiatului s-a declarat ieri neputincios. Cu toate acestea, a găsit decenţa să declare că respectă deciziile instanţei.

Procurorii au reacţionat ciudat

Dan Trufin a fost arestat pe 4 decembrie după o decizie a Tribunalului Iaşi. În primă instanţă, propus la arestare de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, instanţa locală a decis că nu se impune încarcerarea şoferului inconştient, acesta fiind arestat abia după contestaţie. Între timp, Trufin a fost trimis în judecată de procurori pentru ucidere din culpă şi conducere în stare de ebrietate. Judecătoria a confirmat acuzaţiile aduse prin rechizitoriu, iar joi a admis şi o cerere a inculpatului. Cea de înlocuire a arestării preventive cu arestul la domiciliu. Soluţia a fost pronunţată de Judecătoria Iaşi, ca instanţă de fond, putând fi contestată de procurori în maximum 48 de ore.

Ieri, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătorie au precizat reporterilor „Ziarului de Iaşi“ că decizia instanţei nu va fi contestată. În acest fel, instanţa care admisese iniţial arestarea, Tribunalul Iaşi, nici măcar nu va mai avea oportunitatea să studieze dacă eliberarea din arest a lui Trufin este sau nu justificată. „Considerăm că şi măsura arestului la domiciliu este o măsură restrictivă, şi în aceste condiţii s-a decis să nu mai înaintăm o contestaţie“, a precizat, ieri, Iulian Iftodi, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Tatăl olimpicului, îngenuncheat 

Contactat telefonic, tatăl olimpicului Cezar Boţolan, fost elev la Liceul de Informatică, s-a arătat indignat de modul în care judecătorii şi procurorii au tratat cazul morţii fiului său. „Din punctul meu de vedere este total nedreaptă această decizie. Omori un om şi eşti eliberat atât de repede. Ştiu că legea penală românească prevede ca în astfel de cazuri infracţiunea reţinută să fie de ucidere din culpă, însă când te urci la volan atât de beat eu cred că vorbim de omor cu premeditare. A fost exact ca atunci când îi pui cuiva un pistol la cap şi tragi. Sunt profund indignat de această soluţie, însă voi respecta decizia judecătorilor şi a tuturor instanţelor“, ne-a spus ieri, vizibil emoţionat, Marius Boţolan, tatăl lui Cezar.

Cel care i-a ucis fiul, Dan Trufin, primisese un mandat de arestare de 30 de zile, pe 4 decembrie. Va fi eliberat, însă, după executarea a jumătate din această perioadă. „Noi înţelegem că garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale inculpatului trebuie să existe, dar întrebarea care se impune este următoarea: părinţii acestui copil ucis în urma accidentului mai au vreun drept pe lumea asta? Este vorba de o situaţie cu totul aparte, pentru că inculpatul  trebuia să prevadă că se poate întâmpla absolut orice atunci când a urcat în stare de ebrietate la volan. Dacă va fi eliberat acum, poate nu va înţelege niciodată cât de mult a greşit“, a precizat şi Gabriela Grădinariu, avocata părinţilor lui Cezar.

Detaliile tragediei

Pe 2 noiembrie, Cezar Boţolan mergea alături de un prieten pe prundişul de pe marginea şoselei din zona lacului Veneţia. Dan Trufin conducea cu viteză şi, din cauza stării avansate de ebrietate, a intrat cu maşina pe marginea drumului, spulberându-l pe Cezar. Prietenul acestuia a reuşit in extremis să sară din calea maşinii, salvându-şi astfel viaţa. Cezar însă nu a mai avut nici o şansă, impactul violent provocându-i decesul. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au aflat că şoferul era în stare de ebrietate, rezultatele biologice prelevate ulterior având să releve că acesta avea o alcoolemie de 1,78 la mie.

A urmat o bâlbâială a autorităţilor, care au adâncit şi mai mult durerea celor doi părinţi. Poliţiştii s-au mişcat greu, astfel încât familia a plătit din buzunarul propriu investigaţia de la Institutul de Medicină Legală, doar pentru a facilita anchetarea celui care le-a ucis fiul.

Dan Trufin a fost arestat abia după o lună de la comiterea faptei. El va pleca acasă astăzi, pentru a-şi petrece Sărbătorile alături de familie şi prieteni. Familia lui Cezar va merge însă la biserică: vor aprinde lumânări pentru sufletul copilului lor.

CITEȘTE ȘI:

Elev olimpic ucis pe şoseaua Ciric după ce votase pentru prima oară

Elevul ucis de un şofer beat la Ciric era „su­pra­dotat“. Liceul „Grigore Moisil“, în doliu

Comentarii