Şah sau table?

sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 02:50
1 MIN
 Şah sau table?

Valea Lupului a căpătat deja un renume morbid în privinţa accidentelor de circulaţie. Poate fi numită cu uşurinţă Şoseaua Morţii pentru că în cei aproximativ 2 kilometri de pe raza comunei au loc accidente pe bandă rulantă. Iar autorităţile fac mult prea puţin ca să preîntâmpine aceste evenimente. Se comportă de parcă pur şi simplu nu le pasă.

La şah cică un jucător experimentat poate gândi cu până la 5 mutări în avans. Asta e o performanţă, evident. În fapt, un pensionar şahist din parcul Podu Roş gândeşte cu cel mult două mutări înainte. Ei bine, se pare că în viaţa de zi cu zi, mai precis în traficul de zi cu zi, din Iaşi, jucătorii cei mari, care au în stăpânire piesele, care pot controla jocul, fac exact ca pensionarii pomeniţi. Deşi există o grămadă de angajaţi care trebuie să gândească şi să planifice la milimetru lucrurile, bani din roviniete, legi, nimeni nu demonstrează că ajunge măcar la 2 mutări în avans…

În articolul de săptămâna trecută am glumit un pic în privinţa semnelor de circulaţie, a semafoarelor şi a modului în care este organizat în general traficul ieşean, adică unul neprofesionist, făcut parcă în glumă de cineva. Săptămâna asta, însă, nu mai pot râde pentru că lucrurile devin din ce în ce mai grave. În Valea Lupului a avut loc din nou un accident de circulaţie cu victimă pe trecerea de pietoni.

Cu două săptămâni înainte mă întrebăm de ce oare autorităţile responsabile de trafic au ridicat cocoaşele din faţa trecerilor de pietoni la sfârşitul lui octombrie. Un amic a zis, mai în glumă mai în serios, că le-au scos fiindcă vine iarna şi încurcă plugurile să dea zăpada la o parte. Care zăpadă, am zis, e octombrie!? Şi ce se va întâmpla cu maşinile care trec cu viteză? Cum vor mai fi protejaţi pietonii? Într-un fel am anticipat accidentul de săptămâna asta, şi nu sunt un mare cititor în stele. Dar era atât de evident pericolul, încât până şi o maimuţă ar fi gândit situaţia. Nu trebuia să fii Kasparov!

Valea Lupului a căpătat deja un renume morbid în privinţa accidentelor de circulaţie. Poate fi numită cu uşurinţă Şoseaua Morţii pentru că în cei aproximativ 2 kilometri de pe raza comunei au loc accidente pe bandă rulantă. Iar autorităţile fac mult prea puţin ca să preîntâmpine aceste evenimente. Se comportă de parcă pur şi simplu nu le pasă.

Prin 2012, dacă nu mă înşel, au pus parapeţi de beton ca să împiedice întoarcerile neregulamentare. Şi cu asta gata, lucrurile s-au rezolvat. N-a fost aşa pentru că pe alocuri se mai putea întoarce şi ghici ce s-a întâmplat: accidentele s-au concentrat pe acele locuri. Aproape că puteai să bagi mâna în foc că ceva rău o să se întâmple, dar cine trebuia să gândească anticipat nu a gândit. Cu greu s-a ajuns la concluzia, după câteva accidente la rând, că trebuie oprit cu totul accesul de pe un sens pe altul, şi astfel s-au lăsat doar două locuri de întoarcere: sensurile giratoriu de la Era şi de la Antibiotice. Autorităţile iarăşi şi-au frecat mâinile mulţumite că au rezolvat problema. Nu s-au gândit că au sugrumat ieşirea şi intrarea în comună şi că totul era ca o oală sub presiune care fierbe. Dar ce mai conta, atâta vreme cât s-a restricţionat orice mişcare, nu se putea întâmpla nimic… Nu?

Azi, comuna are aproximativ 8000 de locuitori şi toţi se înghesuie cu maşinile la cele două ronduri, iar pietonii la cele 3 treceri de pietoni neprotejate: niciuna nu are semafor, doar una mai are încă cocoaşe de limitare a vitezei. Trecerea străzii a fost, este şi, probabil, va fi multă vreme un joc cu moartea, o ruletă rusească.

Pur şi simplu nu înţeleg cum gândesc autorităţile. Poate văzând lista de mai jos, adunată de mine de prin articole de ziar şi care, cu siguranţă, e mai lungă în realitate, vor angaja un Kasparov care să anticipeze aşa cum trebuie mişcarea maşinilor şi a pietonilor în spaţiu… Asta dacă nu cumva preferă mai mult jocul de table…

3 noiembrie 2009 – O femeie de 73 ani din Iaşi a murit într-un grav accident rutier. Evenimentul s-a produs la ieşirea din comuna Valea Lupului din cauza neatenţiei bătrânei care a traversat neregulamentar drumul.

18 noiembrie 2013 – Un BMW a frânat, dar a fost izbit din spate de un TIR. Două persoane au fost rănite.

14 septembrie 2015 – Un bărbat se grăbea să prindă autobuzul, iar în dreptul trecerii de pietoni din Valea Lupului a fost accidentat de un şofer din judeţul Neamţ. Din primele cercetări, vina ar aparţine şoferului care l-a lovit pe bărbat pe trecerea de pietoni. Şoferul, care circula dinspre Iaşi spre Leţcani, a spus poliţiştilor că nu a observat pietonul.

27 noiembrie 2015 – O persoană, care trecea strada prin loc nepermis, a fost lovită de un autoturism. Şoferul a fugit de la locul accidentului.

3 decembrie 2015 – O tânără a fost lovită de un Logan când traversa regulamentar trecerea de pietoni semnalizată corespunzător. Vehiculul circula dinspre Leţcani către Iaşi şi era condus de un bărbat în vârstă de 58 de ani. În acest caz, pietonul a fost transportat la spital în comă de gradul trei.

10 decembrie 2015 – Un Volkswagen, care se deplasa dinspre Antibiotice spre Iaşi, a oprit în dreptul trecerii de pietoni de la Rombat pentru a acorda prioritate pietonilor. Din spate l-a lovit un autocar Transdara care nu a păstrat distanţa regulamentară. În urma impactului Volkswagen-ul a fost proiectat pe contrasens, trecând prin semnele ce despărţeau sensurile de mers şi lovind în final un Duster ce venea dinspre Iaşi.

29 octombrie 2016 – Un pieton a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni.

17 mai 2017 – Un Volkswagen a lovit o femeie care traversa strada. Conducătorul auto spune că nu a văzut victima din cauza soarelui. Accidentul a avut loc în dreptul firmei Rombat.

9 iunie 2017 – Un autoturism din Vaslui a acordat prioritate unei tinere pentru a traversa drumul neregulamentar. De pe banda doi a venit însă o altă maşină care a lovit-o în plin pe fată şi a aruncat-o la propriu în aer.

3 septembrie 2017 – Din cauza vitezei, şoferul unui autoturism BMW a pierdut controlul volanului şi a sărit pur şi simplu peste parapeţii de beton care despart şoseaua, intrând pe contrasens. Maşina s-a izbit de o dubiţă de panificaţie. Ambii şoferi au decedat.

9 noiembrie 2017 – O femeie şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de o maşină pe trecerea de pietoni. Martorii spun că femeia a fost practic spulberată de autoturism şi proiectată peste parapetul care desparte sensurile de mers. Din primele informaţii apărute, numele victimei este Elena Ibanisteanu şi a lucrat ca asistentă la biroul de internări a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi. Medicii ajunşi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

Briscan Zara este doctor în filologie, scriitor şi publicist

Comentarii