„Săptămâna diversităţii”: Comunităţile etnice locale vă oferă spectacole inedite

vineri, 18 septembrie 2015, 01:57
3 MIN
 „Săptămâna diversităţii”: Comunităţile etnice locale vă oferă spectacole inedite

Ieşenii vor avea parte de o săptămână de manifestări şi spectacole inedite oferite de comunităţile etnice locale.

La Iaşi au luat startul de astăzi o serie de manifestări şi activităţi artistice cuprinse în cadrul Festivalului cultural „Săptămâna diversităţii“. Evenimentul se va încheia pe 25 septembrie, iar accesul este liber, având loc pe esplanada Palatului Culturii.

Programul începe de la ora 12 în cortul amplasat în faţa Palatului cu o conferinţă de deschidere a festivalului. De la ora 12.30 va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie şi costume populare, de la ora 12.45 se va deschide expoziţia de carte scrisă, la standurile comunităţilor, de la ora 13 se va lansa albumul de artă al ex­poziţiei „Convie­ţuiri“, iar de la ora 17 va avea loc parada costumelor tradiţionale pe traseul Palatul Culturii – „Ştefan cel Mare“ – Piaţa Unirii – bd. Independenţei – Teatrul Naţional – Palas – Palatul Culturii.

Mâine vor avea loc evenimente dedicate Co­munităţii Ruşilor Lipoveni cu momente muzicale şi proiecţie de film. Pe scena amplasată în faţa Palatului se va juca de la ora 17 premiera „Fereastra“, apoi de la ora 18 vor avea loc momente artistice cu Şcoala de dans latino „Dance Energy“, cântăreaţa Andra Păsărin şi ansambluri folclorice româneşti.

Duminică, de la ora 15, va fi ziua dedicată comunităţii ucrainene, iar spectacolul „Fereastra“ se va juca de la ora 17 pe esplanada Oancea, Tătăraşi.

Luni va fi ziua comunităţii armene, cu proiecţie de film pe esplanada Minerva din Alexandru cel Bun.

Marţi, la Muzeul Universităţii „Al.I. Cuza“, va avea loc de la ora 11 vernisajul expoziţiei de fotografie. Marţi va fi ziua comunităţii rome, cu premiera piesei de teatru „Restituţio Benjamin Fondane“, de la ora 20, în Hala RATP din Iaşi.

Miercuri, de la ora 17, va avea loc Ziua poeziei etnice „Ieri, nu de mult“, iar de la ora 18 se vor auzi înregistrări cu muzică românească.

Joi, ieşenii din comunitatea elenă vor putea de la ora 18.30 să deguste mâncă­ru­rile specifice la atelierul de tradiţii şi ino­vaţii în domeniul culinar, care va avea loc la un restaurant din Iaşi. De la ora 19.45 va avea loc lansarea cărţii de bucate „Afi­nităţi gastronomice minoritare“, cu reţete oferite de comunităţile culturale din Iaşi.

În ultima zi de Festival, de la ora 12, va avea loc work-shopul „Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi“, iar la ora 14, conferinţa de închidere a festivalului. După a­ceastă conferinţă vor avea loc o serie de activităţi dedicate comunităţii evreieşti, ul­ti­ma zi fiind a lor. Piesa de teatru „Fereastra“ se va juca în cartierul Nicolina, iar de la ora 20.45 ieşenii vor putea înălţa lampioane.
 

Comentarii