Şapte parohii libere pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

vineri, 17 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Şapte parohii libere pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat modul în care se va desfăşura examenul de capacitate preoţească pentru anul 2017. Astfel, cei care vor trece de probele şi etapele impuse de către Biserică, vor primi sau nu acordul de a fi hirotoniţi. 

Candidaţii de anul acesta au posibilitatea de a deveni preoţi parohi, însă sunt disponibile doar şapte parohii pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dintre care patru dintre acestea se află în judeţul Iaşi, iar celelalte trei sunt din Botoşani, Dorohoi şi Darabani. Candidaţii la preoţie pot alege să slujească, în cazul în care iau examenul, în localităţile Soloneţ, Isaiia, Podolenii de sus sau Ruseni din judeţul Iaşi, Ceir din Botoşani, Şipoteni din Dorohoi sau Horodiştea din Darabani.

Viitorii preoţi trebuie să îşi depună dosarul cu toate actele necesare, recomandările şi binecuvântările până pe data de 1 mai, urmând ca până pe data de 19 mai să fie analizate dosarele şi să se comunice candidaţilor dacă au primit sau nu acceptul de a participa la examenul propriu-zis. Examenul pentru capacitate preoţească constă în două probe, una scrisă şi una orală, iar media dintre cele două va reprezenta nota pentru examenul de capacitate preoţească. Pe lângă cele două probe, candidatul va participa şi la un interviu cu membrii comisiei de examinare. Proba scrisă a examenului va fi susţinută pe data de 8 iunie de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, iar pe 9 iunie vor fi afişate rezultatele. Proba orală se va desfăşura între 12 şi 17 iunie, la care vor participa doar candidaţii care au promovat examenul scris.

Viitorii preoţi trebuie să obţină cel puţin nota 6 la fiecare examen şi media dintre cele două trebuie să fie de minimum 7 pentru a fi promovaţi. Doar candidaţii care au obţinut primele 5 note au dreptul de a alege parohiile, în ordinea mediei de titularizare. Totuşi, rezultatul final nu constă doar în probele pe care pe care le vor susţine în luna iunie. Nota finală este compusă şi din media celor patru ani de studiu din timpul facultăţii, nota de la licenţă şi nota de la examenul de capacitate preoţească, realizându-se o medie generală. Viitorii preoţi vor trebui să stăpânească pentru examenul scris şi pentru cel oral o anumită bibliografie, sugerată de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Printre cărţile menţionate în bibliografie se numără volume de dogmatică, misiologie, bioetică, spiritualitate, catehetică sau tipic bisericesc. De asemenea, candidaţii trebuie să elaboreze şi o scrisoare care să conţină minimum cinci argumente privind „frumuseţea şi realismul slujirii preoţeşti“. Valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au media generală peste 9, valabilitatea examenului este de doi ani.  

 

 

Comentarii