Sărut mâna, Fortuna!

vineri, 27 mai 2016, 01:43
5 MIN

 

CSMS Iaşi – FC Botoşani 1-1 (0-1), în penultima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal * Iaşul, care a tras un singur şut pe poartă, a fost dominată net însă a obţinut un punct, care, după eşecul Craiovei de la Cluj, o face să aibă prima şansă la calificarea în Europa League *CSMS va juca în Cupele Europene dacă bate duminică la Timişoara, pe terenul unei formaţii aflate în colaps
 
 
 
CSMS: Grahovac – Llullaku (’33 – Bosoi), Saric, Creţu, Frăsinescu, Ţigănaşu – V. Gheorghe (’80 – Viveiros), Mitic, Enescu – Cristea, Golubovic. Antrenor: Nicolo Napoli.
Botoşani: Iliev – Dimitrov, Ngadeu, Miron, Muşat (’84 – Patache) – Bordeianu, Vaşvari, Cabrera – Ivanovici, Matulevicius (’84 – Bujor), Hadnagy (‘90^2 – Roman). Antrenor: Leo. Grozavu.
Cartonaşe galbene: Mitic(’22), Frăsinescu (’39), Cristea (’65) – Bordeianu (’67), Miron (’89).
Arbitri: Cristian Balaj; Ovidiu Artene, Mircea Orbuleţ.
 
0-1, min. 6: Ivanovici centrează dintr-un corner de pe dreapta, Ngadeu, lăsat liber la marginea careului mare, sprintează, se înalţă şi înscrie cu o lovitură de cap de la 11 metri;
1-1, min. 47: Golubovic, cu un şut de la circa de 12 metri.
 
Zeiţei Fortuna i s-a făcut milă de CSMS Iaşi. Văzând că antrenorul îngroapă echipa ieşeană după o lungă perioadă în care a condus play-out-ul, zeitatea repsonsabilă cu şansa i-a băgat aseară Iaşului în traistă un punct nemeritat. Rezultatul din derbiul Moldovei, coroborat cu eşecul Craiovei de la Cluj, o face pe CSMS să ajungă foarte aproape de Europa League, o victorie la Timişoara, duminică, pe terenul unei echipe în colaps, echivalând cu împlinirea visului aşteptat de un întreg oraş decenii la rând.
Startul meciului de aseară a confirmat că Napoli a pierdut busola. Italianul a făcut mai multe mutări ciudate (Llullaku a jucat foarte retras în banda dreaptă, Saric a fost titularizat, Creţu a fost plasat în centrul unei linii care cuprindea cinci oameni, într-un sistem nefolosit de mult timp), care au bulversat total echipa. Drept urmare, deşi victoria garanta îndeplinirea obiectivului, clasarea pe locul IX şi, implicit, încasarea bonusului de performanţă de circa 20 000 de euro de jucător, CSMS a fost dominată cu autoritate. Botoşaniul a înscris repede, a dominat în marea majoritate a timpului, a mai avut alte câteva şuturi periculoase, între care şi o bară (Ivanovici – în minutul 36), scorul pauzei fiind blând. Iaşul, care a trăit în primul act doar prin sclipirile individuale ale lui Cristea (’15, ’38), a egalat imediat după odihnă, după o fază întâmplătoare, speculată însă la maximum de “killerul” Golubovic. Gazdele nu au profitat de impulsul primit şi au cedat, treptat, iniţiativa, botoşănenii dominând din ce în ce mai insistent. Neinspirată la finalizare, ca şi în primul act, echipa din nordul Moldovei nu a reuşit însă să înscrie, astfel că Iaşul a obţinut un punct dintr-un meci în care a fost dominată net la toate capitolele: 43%-57% (!!) la posesie, 6-12 la şuturi, 1(!!!) – 8 la încercări cadrate, 2-10 la cornere!
 
 
Mitic – acuzator, Bădic – ridiculizat
 
^ Jucătorii ieşeni au ieşit pe teren purtând un baner pe care scria “Mulţumim suporterilor ieşeni”.  Oaspeţii au deplasat o galerie consistentă, formată din peste 200 de fani. ^ La tribuna oficială au stat, printre alţii, primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, oficialii oaspeţilor Valeriu Iftime şi Cornel Şfaiţer, judoka Vlăduţ Simionescu. Preşedintele gazdelor, Florin Prunea, a stat, la începutul meciului, pe teren, împreună cu fotbalistul Ionuţ Voicu. ^ În lipsa ultimului, banderola de căpitan de echipă a gazdelor a fost purtată de Bojan Golubovic, deşi iniţial se anunţase că Ţigănaşu va fi căpitan. Aflat la final de contract cu Iaşul, sârbul urmează să semneze astăzi un contract cu FC Steaua Bucureşti. CSMS pleacă spre Capitală cu autocarul, iar apoi – cu avionul, spre Timişoara, pentru partida din ultima etapă, de duminică. ^ Milan Mitic, care este suspendat pentru meciul din Banat, a acuzat la final modul în care echipa a fost gestionată în acest an: “S-ar putea să fi fost ultimul meu meci la Iaşi. Am ofertă clară de la altă echipă. Cu Iaşul am purtat o discuţie acum o lună, iar apoi – nimic. Starea aceasta de incertitudine în ce priveşte contractele jucătorilor din vară, faptul că nu se ştie cine va fi preşedinte ori antrenor şi-a pus amprenta asupra evoluţiei noastre. Eu cred că prelungirile contractelor trebuie făcute cu şase luni înainte, pentru ca toţi să fie liniştiţi”. ^ Bădic a fost umilit iarăşi de Napoli. Trimis să vorbească la conferinţa de presă dinaintea meciului, fotbalistul a fost rezervă. Dezechipat pe final, Bădic nu a mai apucat să joace vreo secundă. ^ Dezamăgit crunt a fost şi Bosoi, care a evitat să comenteze decizia antrenorului de a nu-l titulariza, deşi Voicu a absentat. “M-a surprins decizia domnului antrenor, însă nu vreau să o comentez. Eu iubesc CSMS Iaşi şi vreau să rămân să joc aici” a spus fotbalistul. ^ FC Botoşani este foarte aproape de a parafa un transfer important. Ngadeu a semnat un precontract cu Slavia Praga, clubul urmând să încaseze 500 000 de euro plus 20 de procente la o revânzare a fotbalistului. “90% lucrurile sunt rezolvate” a spus jucătorul, după ce oficialii clubului au anunţat că mutarea este iminentă. Pentru Cabrera, gruparea din nordul Moldovei cere un milion de euro. ^ În minutul 43, Muşat s-a ciocnit cu Andrei Cristea în careu, existând circumstanţe de acordare a unui penalty. Balaj a lăsat însă jocul să curgă, aşa cum a făcut şi înaintea golului gazdelor, când intervenţia lui Frăsinescu în duelul cu Matulevicius putea fi sancţionată cu fault. ^ În minutul 57, Hadnagy a marcat, însă golul a fost anulat corect, pentru ofsaid. ^ În pauza meciului, echipa de fotbal feminin Navobi Iaşi a fost premiată pentru clasarea pe locul III în primul eşalon. ^ * CFR Cluj – CSU Craiova 4-0 (0-0). Camora (’52), Jakolis (’58, ’61), Petrucci (’63). În minutul 47, Achim (CSU) a fost eliminat.
 
 
Declaraţiile tehnicienilor
Nicolo Napoli: “Sunt mulţumit cu un punct. Am început jocul mai prost, ne-am revenit în repriza a doua. Avem în continuare şanse de a ne îndeplini obiectivul, locurile I-IX şi chiar de a juca în Europa League. Dacă atingem obiectivul, rămân la Iaşi”.
Leo Grozavu: “Mă nemulţumeşte rezultatul. Am dominat tot jocul, Iaşul nu a ajuns la poarta noastră. A jucat la întâmplare, a dat un gol la o neatenţie a noastră, după o fază în care se putea da fault. Noi ne-am creat mai multe ocazii, însă nu am marcat. Am pierdut astfel şansa de a juca în Europa League”.
 
 
 
 

Comentarii