Scandal de 10 milioane de euro pe liniile de tramvai. Licitație dată cu dedicaţie de Primăria Iaşi?

marți, 12 aprilie 2016, 01:58
3 MIN
 Scandal de 10 milioane de euro pe liniile de tramvai. Licitație dată cu dedicaţie de Primăria Iaşi?

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli grave la atribuirea licitaţiei unui proiect de 10 milioane de euro organizat de Primăria Iaşi. Ca urmare a descoperirii inspectorilor, Ministerul Dezvoltării a amendat municipalitatea ieşeană cu 2 milioane de lei. O firmă din Spania este implicată în scandal 

Suspiciuni privind comiterea unor ilegalităţi în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de Primăria municipiului Iaşi. Instituţia a primit o amendă de aproximativ 2 milioane de lei din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDARP) pentru nereguli privind licitaţia proiectului de modernizare a liniilor de tramvai. Potrivit reprezentanţilor ministerului, municipalittea ieşeană ar fi întocmit un caiet de sarcini cu criterii restrictive, fapt ce ar fi dus la defavorizarea unor ofertanţi care ar fi putut fi declaraţi eligibili.  Reprezentanţii Primăriei spun însă că toate procedurile au respectat legislaţia şi au contestat în instanţă corecţia primită.

Care sunt acuzaţiile aduse de minister  

MDARP a aplicat corecţia municipalităţii ieşene în urma unui control efectuat anul trecut. În prealabil, inspectorii Curţii de Conturi invocaseră într-un raport posibile nereguli în cadrul proiectului “Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere”.

Neregula constatată este “încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice, prin restricţionarea accesului operatorilor economici la procedura de atribuire a contrctului de servicii”. Concret, reprezentanţii MDARP au invocat că Primăria Iaşi ar fi impus în fişa de date a achiziţiei “cerinţe minime de calificare disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică”.

Criteriul considerat restrictiv a fost cel conform căruia ofertanţii au trebuit să facă dovada că derulase în trecut unul sau maximum trei contracte cu o valoare minimă cumulată de 65 de milioane de lei. “Cu toate că cinci potenţiali ofertanţi au solicitat anterior deschiderii ofertelor acceptarea ca experienţă similară a contractelor în domeniul infrastructurii feroviare (cale urbană şi extraurbană, metrou) autoritatea contractantă nu a acceptat decât experienţă în lucrări de linii de tramvai”.

Licitaţia a fost câştigată în cele din urmă de către asocierea SC Mari Vila Com, SC Conest şi SC Grădinariu Import-Export, pentru suma de 53,4 milioane de lei, cu tot cu TVA. Prima şi ultima firmă au fost invocate în ultima perioadă în anchete ale DNA. Numele firmei Mari Vila apare în ancheta instrumentată împotriva primăriţei din Craiova, Olguţa Vasilescu. Cea de-a treia societate, Conest, este beneficiara mai multor contracte derulate de municipalitate. 

Ce spune Primăria  

Un alt aspect ce a atras atenţia în cadrul acestei licitaţii este cel privind dovada experienţei anterioare. „În oferta sa, asocierea Mari Vila SRL, SC Conest SA, SC Grădinariu Import-Export a venit, pentru a demonstra experienţa similară, cu un terţ susţinător Cyes Infrastructurs SA, care a prezentat un număr de două contracte  care însumate reprezintă 69.673.864 de lei”, au mai precizat reprezentanţii MDARP.

Respectivele contracte fuseseră derulate în oraşul spaniol Alicante. În replică, Primăria municipiului Iaşi spune că a “respectat legislaţia în vigoare la acea dată, documentaţia fiind avizată de ANRMAP”.
“În cadrul economiei de piaţă, pe baza cererii şi a ofertei, atât cel care cere, cât şi cel care oferă, ştiu foarte bine ce au de făcut. Este inadmisibil să pui pe seama clarificărilor solicitate de operatorii economici faptul că s-a restricţionat participarea potenţialilor ofertanţi economici”, au precizat reprezentanţii Primăriei.

Aceştia au contestat la Curtea de Apel Iaşi aplicarea amenzii de 2 milioane de lei. Procesul urmează să începă în perioada următoare. 

Comentarii