Scandal de doping în masă în atletism

luni, 03 august 2015, 01:42
3 MIN
 Scandal de doping în masă în atletism

Presa germană şi britanică a intrat în posesia unor teste sanguine care arată că mulţi atleţi ruşi şi kenyeni s-au dopat la marile competiţii .  WADA anunţă o anchetă

 

 
Suspiciuni cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii în perioada 2001-2012, în special legate de sportivi ruşi şi kenyeni, au apărut după ce televiziunea ARD şi The Sunday Times au prezentat informaţii cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge, informează bbc.com. ARD şi The Sunday Times au obţinut accesul la documente ce aparţin Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF). Cele 12.000 de teste de sânge au fost făcute unui număr de 5.000 de sportivi. Conform unor experţi consultaţi de BBC, documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câştigate de atleţi ale căror teste au avut rezultate suspecte. Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, şi niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele sangvine au avut rezultate cel puţin anormale sau care sugerează că atleţii respectivi s-au dopat. Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câştigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele finale, toţi cei trei atleţi de pe podium au avut rezultate suspecte la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câştigate de atleţi cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câştigat medalii. Potrivit bbc.com, sportivi celebri ca Mo Farah şi Usain Bolt nu au avut rezultate anormale la testele antidoping.
Reacţia Agenţiei Mondiale Antidoping nu s-a lăsat aşteptată: WADA a anunţat, pe site-ul oficial, că o comisie independentă va desfăşura o anchetă cu privire la suspiciunile de dopaj din atletismul mondial, a urmare a dezvăluirilor din presă. "Având în vedere natura acuzaţiilor, situaţia va fi anchetată de Comisia Independentă a WADA. Aceste acuzaţii necesită o analiză atentă pentru a se stabili dată au existat încălcări ale Codului Antidoping şi dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acţioneze WADA şi/sau alte foruri", a precizat preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, Craig Reedie.
Preşedintele Asociaţiei Europene de Atletism, Sven Arne Hansen, aflat la Piteşti cu prilejul Campionatelor balcanice, a dat publicităţii un comunicat, referitor la alegaţiile apărute în presa internaţională în legătură cu dopajul în acest sport, reiterând angajamentul său de luptă împotriva flagelului reprezentat de doping.
"Acuzaţiile privind bănuielile de dopaj din atletismul de nivel înalt, de-a lungul a mulţi ani, făcute într-o emisiune-documentar a reţelei tv germane ARD/WRD, publicate de Sunday Times în acest weekend sunt un motiv de profundă îngrijorare şi încă o indicaţie a faptului că trebuie să facem mult pentru ca atletismul să fie liber de dopaj, corect şi curat", se arată în luarea de poziţie a preşedintelui EAA.  El reaminteşte, de asemenea, cu satisfacţie că ambii candidaţi la viitoarea preşedinţie a IAAF, atât Sebastian Coe, prezent şi el la Piteşti, cât şi Serghei Bubka şi-au exprimat angajamentul de a aborda eficient combaterea dopajului.
 

 

 

Comentarii