SCHIMBĂRI MAJORE LA UMF IAŞI! Cum vor susţine şi promova studenţii examenele

vineri, 18 septembrie 2015, 02:00
4 MIN
 SCHIMBĂRI MAJORE LA UMF IAŞI! Cum vor susţine şi promova studenţii examenele

Universitatea de Medicină ieşeană va schimba felul în care sunt gestionate promovările şi examenele studenţilor.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ se pregăteşte să facă o serie de modificări la Regulamentul pentru studiile de licenţă, care să schimbe felul în care sunt gestionate promovările şi examenele studenţilor. Acestea ar urma să fie discutate în următoarea şedinţă a Senatului instituţiei de învăţământ superior medical, iar între timp au fost trimise către dezbatere în rândul studenţilor.

În primul rând, universitatea a hotărât ca studenţii să susţină doar două reexaminări fără plată în loc de trei, câte sunt în prezent, iar examenele credit să fie susţinute doar în perioadele de examinare pentru credit, adică în noiembrie – decembrie, martie – aprilie, studentul urmând a avea două şanse într-un an pentru a promova examenele credit. Dacă au existat pe grupuri de internet studenţi care s-au plâns de faptul că se reduc şansele lor de a da examenul, reprezentanţii UMF au precizat că este o decizie luată în spiritul organizării mai bune a universităţii. „Cred că cele două sesiuni sunt suficiente pentru a susţine un examen credit, care se dă o singură dată pe an, de către un student“, a precizat prof.dr. Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

Însă una dintre cele mai importante modificări ce se doresc a fi făcute de către membrii conducerii UMF Iaşi se referă la introducerea notelor minime pentru promovarea testului grilă. Aceasta este şi una dintre metodele argumentate de către procurorii DNA că profesorii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ le-ar fi folosit pentru a-i determina pe studenţi să le plătească „taxa de trecere“ a anului. Aceştia se foloseau de faptul că un student putea să ia şi nota 1 sau 2 la testul grilă, însă – în urma atenţiilor oferite cadrelor didactice – nota de la testul practic ar fi fost suficient de mare astfel încât media să fie peste 5, de promovare. Momentan, doar examenul practic din anii clinici avea nota minimă de promovare 5, însă – de anul universitar următor – conducerea UMF doreşte să implementeze acest sistem şi pentru testele grilă. „Considerăm că este normal ca, la toate probele, un student să ia mai mult de nota cinci. A fost o introducere în trepte. Când s-au introdus testele grilă şi examenul practic, iniţial a fost obligatorie nota peste 5 doar la testul practic, la probele clinice, iar acum s-a extins şi pentru testările grilă“, a declarat prof.dr. Gabriel Dimofte.

Cea de-a treia modificare importantă, împotriva căreia studenţii s-au declarat cel mai împotrivă, este schimbarea ordinii examenelor în sesiune, mutându-se testele grilă înaintea celor practice. „Asta ar presupune dispariţia presiunii în care se dădeau înainte practicele şi desfăşurarea grilelor în primele zile de sesiune, cu pauză de o zi între ele, urmate de practice“, au precizat reprezentanţii studenţilor din Senatul UMF. La acest argument, studenţii au spus că în timpul anului timpul este prea scurt pentru memorarea din mers a materiei şi că trebuie lăsat suficient timp între examene pentru ca un student să poată relua materia şi consolida principalele informaţii necesare. Însă conducerea UMF susţine că, din motive practice, doreşte să pună accent pe examenele practice, considerate a fi mai importante. „Se poate discuta despre faptul că vor fi mai multe zile pentru examenul practic pe care îl considerăm mai important decât grilele, putându-se ulterior eşalona mai multe grupe în mai multe zile pentru examinare, fiind şi o decizie legată de organizare a timpului în sesiune“, a completat prof.dr. Gabriel Dimofte.

Studenţii au precizat că au discutat cu decanii principalelor facultăţi din universitate şi spun că vor depune o cerere cu propunerile lor către rector şi către Senat, urmând a fi analizate în şedinţa forului de luni. „De menţionat şi faptul că ne-a fost promisă o analiză asupra examenelor teoretice la care nota 5 este foarte greu de obţinut“, au adăugat reprezentanţii în Senat ai studenţilor UMF.
 

Comentarii