Şcoli dărăpănate din cauza unor pierderi de 6 milioane lei în judeţul Iaşi

sâmbătă, 08 februarie 2014, 02:50
4 MIN
 Şcoli dărăpănate din cauza unor pierderi de 6 milioane lei în judeţul Iaşi

Controlorii Curţii de Conturi Iaşi au descoperit prejudicii importante la câteva unităţi şcolare din judeţ. Numai în dreptul Liceului Teoretic „Victor Mihăilescu Craiu“ din Belceşti au trecut un prejudiciu de 1,7 milioane de lei. În urmă cu opt ani, în comuna Belceşti s-a urmărit construirea unui campus preuniversitar modern, dar lucrările au fost abandonate.

Aproape jumătate din totalul prejudicii­lor scoase la lumină de inspectorii Curţii de Con­turi Iaşi provin de la invetiţii în şcolile şi li­ce­ele din judeţ. 5.878.000 lei este prejudiciul constatat de inspectorii Curţii de Conturi în mediul preuniversitar ieşean. În tot acest timp, elevii suferă de pe urma managementului defectuos, iar unele şcoli arată „ca după război“, cu greu putând fi ţinute ore de curs. În total, la finele anului fiscal, valoarea to­ta­lă a prejudiciilor constatate în finanţele publice locale depăşeşte 13,3 milioane de lei.

Cel mai consistent caz de prejudiciu s-a consemnat la Liceul Teoretic „Victor Mihăi­les­cu Craiu“ din Belceşti, potrivit datelor din raportul public privind finanţele locale pe anul 2012, elaborat de experţii Curţii de Conturi. Cuantumul prejudiciului este estimat la 1,7 milioane de lei. În anul 2006, în comuna Belceşti s-a urmărit construirea unui campus preuniversitar modern. În planul lucrărilor, în campus trebuiau construite mai multe clă­diri cu săli de clasă, laboratoare, un internat. Primul pas în demararea proiectului a fost dă­râmarea vechii şcoli din comună. Pro­iec­tul însă a „îngheţat“ în 2008, iar de atunci, şcolarii au suferit cel mai mult, învăţând în mai multe schimburi. S-au adoptat şi măsuri de compromis, pentru a rezolva temporar si­tuaţia ingrată a cursurilor şcolare. În con­di­ţiile în care spaţiul reprezenta o adevărată problemă, o grupă de grădiniţă a fost mutată în casa parohială, iar cealaltă în fostul sediu al Poliţiei. Pentru finalizarea lucrărilor la cor­pul de grădiniţă, Primăria din Belceşti mai avea nevoie de 1,2 milioane de lei, sumă pe care nicio instituţie nu a fost dispusă să o acor­de din lipsă de fonduri.

Contactat telefonic de reporterii „Ziarului de Iaşi“, edilul în exercţiu, Constantin Ciobăniţă, a punctat că problemele sunt reale. „Lucrările au înce­put la campus în anul 2006, dar au fost sistate în 2008. Primarul din mandatul trecut trebuie întrebat despre lucrări. Vă sugerez să luaţi legătura cu Camera de Conturi pen­tru a vă da mai multe date. Aceştia au venit, au constatat neregulile, iar cei vinovaţi să plătească“, subliniat primarul din Belceşti. Conform discuţiei purtate telefonic, edilul a precizat că la nivelul comunei Belceşti s-a format o echipă de experţi care să se ocupe de raportul privind situaţia comunei şi să îl trans­forme în expertiză.

„Din păcate, corpurile de clădire ale liceului din comună arată ca după război. Am făcut demersuri la minister pentru fi­nalizarea lucrărilor“, a explicat Ciobă­ni­ţă. Nu în ultimul rând, acesta a arătat cu degetul şi spre Inspectoratul Şcolar Judeţean, de­oarece dirigintele de şantier era responsabil din cadrul acestei instituţii. „Din câte ştiu, unul dintre responsabilii Com­par­timen­tu­lui tehnic din cadrul Inspectora­tului Şco­lar era diriginte de şantier“, a menţionat primarul din Belceşti.

La Primăria din Cotnari, reprezentanţii instituţiei de control au observat la audit ne­re­guli privind modul de atribuire şi administrare a contractelor de achiziţii publice de lucrări la Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare“ din Cotnari. Valoarea prejudiciilor a fost estimată de experţii Curţii de Conturi la valoarea de 782.800 lei. De asemenea, abaterile financiar-contabile sunt estimate la 1 milion de lei.

Nereguli s-au mai găsit şi la Şcoala cu clasele I-VIII din Poieni, respectiv la cea din Tansa. Valoarea prejudiciilor remarcate de inspectorii Curţii de Conturi la auditul din Schitu Duca se ridică la suma de 1,1 milioa­ne de euro, respectiv de 849.000 lei în cazul Şcolii gimnaziale din Tansa. La Liceul Tehnologic din comuna Coarnele Caprei, prejudiciul este de 76.000 lei, iar abaterile financiar-contabile estimate se ridică la 580.000 lei, se arată în raport.

Primarul din localitate, Constantin Gri­goraş, a explicat că autorităţile publice lo­cale din judeţ nu au fost pregătite pentru a primi finanţările europene, astfel că nu au ştiut cum să le drămuiască. „Au venit dintr-odată banii. Nu eram obişnuiţi să lucrăm cu atâţia bani“, a încercat acesta o ex­pli­ca­ţie în cadrul unei intervenţii la Digi24 Iaşi.

Comentarii