Hoţie fără limite pe drumurile judeţului

Se fură indicatoarele rutiere! Cele noi, păzite până în ziua inaugurării şoselelor

joi, 17 martie 2016, 03:00
2 MIN
 Se fură indicatoarele rutiere! Cele noi, păzite până în ziua inaugurării şoselelor
Semnele de circulaţie se scot din pământ cu tot cu dalele de beton. S-a ajuns ca, în ziua inaugurării unui drum, indicatoarele să fie păzite de muncitori.

Semnele de circulaţie de pe marginea drumurilor judeţene se fură într-un ritm alarmant. Conform aprecierii reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, în lipsa completărilor, ultimul semn de circulaţie ar dispărea în cel mult trei ani.

„Se fură semnele de trecere de pietoni, cele de stop, de cedează trecerea, intersecţie cu calea ferată, plăcile de intrare în localităţi, practic orice. Se fură semnele cu tot cu stâlpul metalic pe care se află. Se fură până şi bucata de beton în care sunt înfipte, probabil ca să poată fi sparte pe urmă în fundul curţii. Se fură inclusiv semnele de pe drumurile proaspăt reabilitate. Pe Iaşi – Botoşani avem noroc, că mai completează constructorul, dar pe Iaşi – Vaslui, nu. Nici nu e obligaţia constructorului să o facă, ci doar să ne informeze de dispariţie“, a declarat directorul DJADP, Daniel Minciună.

O situaţie ciudată a fost înregistrată în vara anului trecut, când a fost reabilitat un tronson de drum în comuna Lungani. Acolo urmau să fie instalate 29 de semne de circulaţie. Dintre acestea, 18 au fost montate în ziua dinaintea recepţiei oficiale a lucrării. Toate au dispărut în aceeaşi noapte. Constructorul a fost nevoit să le instaleze din nou în chiar dimineaţa recepţiei lucrării.

„Au fost postaţi muncitori de pază, ca măcar cât a durat procedura de recepţie să nu dispară. În noaptea următoare, au dispărut iar. Ultimele 12 semne de circulaţie au fost scoase chiar de primărie. Stau acum în spatele primăriei, până se găseşte o soluţie. Nu-mi imaginez însă care ar putea fi aceea“, a spus directorul DJADP.

În urmă cu cinci ani a fost realizată o estimare a necesarului de semne de circulaţie, acestea fiind completate. O nouă acţiune de completare a fost efectuată în 2013, din cauza numeroaselor furturi. La acea dată, au fost cheltuiţi aproape 400.000 lei, pentru instalarea a aproximativ 2.000 de semne de circulaţie. În cursul acestei săptămâni va fi realizată o încă o evaluare a necesarului. La dispoziţia DJADP se mai află o rezervă de 300 de semne de circulaţie, care urmează să fie montate în cursul acestei primăveri.

„Vom apela la primării, nu atât să le păzească, pentru că nu le putem pretinde asta, dar măcar să le ţină cumva sub supraveghere şi să ne anunţe imediat ce dispar cele mai importante, cum sunt cele din dreptul şcolilor sau de la trecerile de pietoni“, a încheiat Minciună.

Comentarii