Şedinţă cu momente extrem de tensionate în Consiliul Local în Vinerea Mare

sâmbătă, 30 aprilie 2016, 01:58
4 MIN
 Şedinţă cu momente extrem de tensionate în Consiliul Local în Vinerea Mare

Primarul interimar a avut o dispută verbală foarte tăioasă cu unul dintre consilieri, candidat la Primărie. În rest, marea majoritate a celor 40 de proiecte propuse s-au votat fără probleme.

Consilierii locali au aprobat ieri circa 40 de proiecte de hotărâre. Însă de pe ordinea de zi au fost scoase cel puţin cinci proiecte importante, care făceau referire la reorganizarea Poliţiei Locale şi la delegarea activităţii de transport public către Compania de Transport Public (CTP) Iaşi, în contextul falimentului RATP. Primarul interimar Mihai Chirica a explicat că, în primul caz, încă nu a venit avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar, în cazul CTP, municipalitatea trebuie să obţină acordul Consiliului Concurenţei. 

“E penibilă”

Plenul CL s-a desfăşurat pe parcursul a aproape 60 de minute, iar cel mai disputat proiect a fost cel privind atribuirea în proprietate către comunitatea evreiască a corpurilor de clădire din strada Elena Doamna, zona "Cinci Drumuri", în care aceasta îşi desfăşoară activitatea încă din anul 1983. Consilierul local Anca Preda, candidat independent la Primărie, a contestat prezumtiva atribuire în proprietate şi a unui teren de circa 3.000 mp, lucru care a stârnit o reacţie vehementă din partea primarului interimar Mihai Chirica.

„Nu mă interesează cui se acordă acest teren, înţeleg că este în temei legal, că stau de cel puţin 25 de ani acolo. Nu mi se pare în regulă ca, împreună cu aceste corpuri de clădire, să se dea şi terenul aferent. Avem nevoie în zona centrală de parcări, putem face o parcare publică, dăm posibilitatea la aceste clădiri să se folosească de 10-12 locuri de parcare (…) Vorbim de 3.000 mp pe Elena Doamna”, a spus Preda, care a invocat şi lipsa locurilor de parcare la noul Palat de Justiţie.

În schimb, edilul a acuzat-o pe Preda că nu vorbeşte în cunoştinţă de cauză şi i-a reproşat că nu ştie nimic despre istoria oraşului, nu are habar despre ce vorbeşte, nu a citit proiectul de hotărâre, nu ştie ce înseamnă comunitatea evreiască pentru Iaşi, nu are respect pentru cele câteva zeci de mii de evrei ucişi în 1941 şi că nu s-a implicat niciodată pentru a face ceva util pentru comunitate.

„Este ruşinos să auzi în CL asemenea aberaţii (…) Vă spun că sunteţi într-o gravă eroare, nu citiţi şi nu înţelegeţi şi nu vreţi să faceţi nimic comunităţii, şi chiar îmi pare rău că am fost colegi în acest CL”, a adăugat Chirica. Primarul interimar a dezvăluit că a fost unul dintre semnatarii listelor de susţinere a Ancăi Preda pentru ca aceasta să poată candida la funcţia de consilier local şi cea de primar.

„Îmi pare rău că v-am semnat în lista de semnături”, a precizat edilul. Tensiunile au culminat cu ieşirea lui Chirica din sala de consiliu, pentru câteva zeci de secunde, în timp ce Preda răspundea la acuzaţiile lui. „Mi se pare că acest discurs era pregătit de acasă, mă surprinde. Aţi trimis zilele acestea o adresă tuturor ieşenilor în care aţi spus că municipalitatea nu mai tratează cu aroganţă ieşenii.Se pare că tratează cu aroganţă inclusiv oamenii din CL. Este foarte grav. Iar atitudinea de astăzi nu o înţeleg, pe cuvântul meu de onoare, eu am citit foarte bine proiectul”, a răspuns Preda, ea fiind întreruptă de revenirea lui Chirica în sală, care i-a spus în mai multe rânduri că este „penibilă”.

Alte proiecte

După reacţia Ancăi Preda, a intervenit secretarul CL, Denisa Ionaşcu. „Aş vrea punctual să fac o precizare. Nu este vorba de transmiterea în proprietate a întregii suprafeţe de teren, de 2.900 mp, aşa cum se vede expres la art. 1, transmitem în proprietate doar suprafaţa de 755 mp aferentă construcţiilor, este doar amprenta la sol, restul curţii rămâne în actualul regim juridic”, a precizat Ionaşcu.

La finalul şedinţei, Chirica a explicat decizia de a părăsi sala de consiliu pentru câteva momente. „Intervenţia colegei noastre nu onorează municipiul Iaşi, nici Consiliul Local Iaşi, nu onorează istoria acestui oraş, nu onorează comunitatea evreiască, nu mă onorează nici pe mine, motiv pentru care am avut acea ieşire, şi, practic, a împărţit apele, între oameni care pot să aibă să spunem cât de cât moralitate şi respect faţă de comunităţile ieşene şi istoria oraşului, şi oameni care chiar nu ştiu ce reprezintă acest oraş”, a declarat primarul interimar.

Alte proiecte de hotărâre aprobate de către CL au constat în aprobarea unor investiţii la spitale, a bilanţului contabil al RATP pe anul 2015, nominalizarea unor reprezentanţi în diverse consilii de administraţie şi unele proiecte de investiţii propuse de proprietari privaţi. 

Comentarii