Senatorii ieşeni care vor să dea patrimoniul public la cheremul PSD

marți, 24 februarie 2015, 03:00
4 MIN
 Senatorii ieşeni care vor să dea patrimoniul public la cheremul PSD

Florin Constantinescu şi Sorin Lazăr propun ca bunurile publice să poată fi înstrăinate de consiliile locale sau judeţene cu o majoritate simplă. În multe comune, PSD deţine controlul consiliilor locale.

Un proiect de lege controversat ar putea genera abuzuri în administrarea terenurilor şi imobilelor publice. Orice bun public ar putea fi vândut cu un număr de voturi mai mic decât cel din prezent în consiliile locale şi judeţene. Mai mulţi senatori PSD, printre care se numără şi ieşeni, vor să dea pe mâinile unui grup restrâns de aleşi deciziile privind gestionarea patrimoniului public şi privat. Iniţiativa este criticată de liberali şi este primită cu reţinere inclusiv de reprezentanţii locali ai PSD.

Proiectul prevede ca orice hotărâre de patrimoniu să fie adoptată cu votul a jumătate plus unu dintre consi­lierii locali sau judeţeni în funcţie. În pre­zent, legea administraţiei publice stabileşte o majoritate de două treimi. Hotărârile privind patrimoniul fac referire în special la concesionări, vânzări, schimburi sau închirieri de terenuri sau imobile. De asemenea, în această categorie intră şi exproprierile, scoaterea unui bun din domeniul public, luarea în administrare sau transmiterea în folosinţă gratuită a unei proprietăţi. Din grupul senatorilor iniţiatori fac parte şi sena­torii ieşeni Florin Constantinescu şi Sorin Lazăr.

PNL: Majoritatea de două treimi protejează patrimoniul

Pe plan local, liderii liberali spun că o astfel de măsură vine în contextul în care PSD, după ruperea USL, nu are majorităţi de două treimi în consilii locale şi judeţene. În consecinţă, nu pot adopta hotărâri de patrimoniu fără să apeleze la opoziţie. La Iaşi, atât la CL, cât şi la CJ, social-democraţii deţin controlul după ce aleşi ai PDL sau PNL au migrat la PSD. „Nu putem fi de acord cu modificarea pentru că sunt prea multe exemple în administraţia româneas­că de primari dispuşi să facă jonglerii cu patrimoniul şi care pot încropi o majoritate cu jumătate din voturile consilierilor“, a declarat liderul consilierilor locali ai PNL, Marius Dangă.

El a adăugat că majoritatea de două treimi a fost gândită pentru „a pune la adăpost patrimoniul de hachiţele unui adminstrator public“. „De asta nici Con­stituţia nu se poate modifica cu jumătate din voturi, sunt unele lucruri care, pentru a asigura stabilitate, trebuie făcute cu ma­joritate de două treimi“, a completat Dangă.

Nici social-democraţii ieşeni nu privesc cu ochi buni iniţiativa. „Modificarea propusă va genera în mod cert avantaje şi dezavantaje. Dacă prevederea cu două treimi determină o protejare a patrimoniului public, şi mă refer aici inclusiv la cel strategic al comunităţii locale, în schimb va relaxa posibilitatea de înstrăinare sau darea în folosinţă a acestui patrimoniu“, a spus, la rândul lui, liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

El a subliniat că, în momentul actual, toate hotărârile, cu ex­cepţia celor de patrimoniu, se adoptă cu votul majorităţii simple dând posibilitatea partidelor care deţin respectiva majoritate să decidă. „Există şi o anomalie pentru că hotărârile de patrimoniu cu două treimi determină în fapt ca partidele mici să hotărască asupra patrimoniului doar pentru simplul motiv că deţin o treime din consiliu“, a completat Stanciu.

Proiectul de lege urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi votat, dar decizia finală o vor avea senatorii. 

––

Ce argumente aduc iniţiatorii proiectului

Iniţiatorul proiectului este actualul ministru pentru Buget, Darius Vâlcov, care este şi senator PSD. În demersul său a atras alţi 27 de colegi de partid. Potrivit acestora, legislaţia în vigoare duce la imposibilitatea de a se adopta hotărâri care să ofere companiilor naţionale şi internaţionale ocazia de a investi şi de a crea locuri de muncă.

„De asemenea, aceste situaţii duc şi la îngreunarea accesării fondurilor europene. Un motiv în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări este acela că pune în dificultate constituirea majorităţii calificate de două treimi având în vedere migraţia de la un partid la altul a membrilor“, se arată în expunerea de motive aferente proiectului legislativ.

Comentarii