Singurul primar din judeţ cu studii de Administraţie Publică, demis ieri

sâmbătă, 25 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Singurul primar din judeţ cu studii de Administraţie Publică, demis ieri

Edilul şef din Balş, care fusese condamnat penal, a părăsit ieri funcţia după ce prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului. Constantin Cibotaru (PSD) ceruse mită de la un italian care intenţiona să ridice o fabrică în comună.

 

Singurul primar ieşean absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică a rămas fără locul de muncă. Prefectul Marian Grigoraş a semnat ieri ordinul de constatare a încetării de drept a mandatului lui Constantin Cibotaru, primarul comunei Balş. Acesta a fost condamnat în octombrie 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce ar fi cerut 20.000 de euro de la reprezentanţii unei firme italiene pentru a interveni asupra consiliului local din comună în vederea concesionării unui teren pe care societatea intenţiona să construiască depozite de cereale şi o fabrică de ulei. Sentinţa a rămas definitivă în decembrie, find comunicată Prefecturii în ianuarie. Conform legii, mandatul unui primar încetează de drept în cazul condamnării definitive, dar ordinul prefectului nu poate fi emis decât după ce secretarul consiliului local trimite un referat constatator, ceea ce însă nu s-a întâmplat decât ieri. „Astăzi am primit referatul necesar şi s-a îndeplinit procedura pentru emiterea ordinului. În ianuarie am primit o copie după hotărârea judecătorească definitivă şi am solicitat secretarului comunei să îşi respecte atribuţiile şi să comunice Instituţiei Prefectului referatul prevăzut de lege, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare, s-a sesizat şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, dar şi comisia de disciplină a secretarilor. Între timp, o altă persoană a preluat atribuţiile de secretar al comunei, care a înţeles să transmită referatul menţionat de prevederile legale“, a declarat prefectul.

Cibotaru este al patrulea primar ieşean condamnat definitiv după alegerile locale din iunie anul trecut. Primarul comunei Şipote, Dorin Mircea Malii, a fost condamnat la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, primarul comunei Oţeleni, Ciprian Aiojoaiei, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, iar cel al oraşului Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată. Primii doi şi-au pierdut mandatul, dar în cazul lui Vatamanu secretarul CL Târgu Frumos a refuzat să trimită la Prefectură referatul necesar. Situaţia face obiectul unui dosar penal aflat în lucru, după sesizarea făcută de prefect. În cele trei comune rămase fără primar, Guvernul urmează să stabilească data alegerilor anticipate.

Comentarii